FMI cere măsuri care să compenseze amânarea introducerii accizei pe carburanţi

Guillermo Tolosa reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.
Guillermo Tolosa reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. (Epoch Times România)

Preşedintele Traian a Băsescu a promulgat bugetul iar introducerea accizei de 7 eurocenţi la benzină s-a amant cu trei luni. Însă această amânare prefigurează un început de an "delicat" pentru Guvern care, în ianuarie, vor trebui să negocieze cu FMI măsuri menite să compenseze veniturile pierdute de stat prin amânarea creşterii accizei la carburanţi.

Delegaţia FMI va veni la Bucureşti în ianuarie, pentru evaluări ale programului economic susţinut prin programul stand by, iar pe agenda discuţiilor, la cererea autorităţilor române, se va afla problema accizei pe carburanţi, sau, mai exact, a amânării introducerii ei.

"Pentru a asigura atingerea ţintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesară adoptarea unor măsuri care să compenseze veniturile pierdute în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la carburanţi. Autorităţile au cerut discutarea unor astfel de măsuri în luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizată combinarea primelor două evaluări ale programului economic susţinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizită la Bucureşti în luna ianuarie", potrivit unei declaraţii de presă transmisă luni de reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, potrivit Mediafax.

De asemenea, FMI a salutat decizia şefului statului, Traian Băsescu, de a promulga bugetul de stat pe 2014.

Reamintim că acciza pe carburanţi a fost subiect de dispută între Cotroceni şi Guvern, şeful statului afirmând în repetate rânduri că acciza nu este necesară, ci reprezintă doar o un nou bir impus de USL populaţiei pentru a îşi finanţa campaniile electorale de anul viitor. Preşedintele ţării a anunţat că nu va promulga Bugetul de Stat dacă Guvernul nu renunţa la acciza pe carburanţi, insistând asupra faptului că există resurse pentru a se asigura finanţarea instituţiilor bugetare şi fără acest nou bir.

Pe 18 decembrie, după îndelungi controverse şi, ulterior, negocieri, Premierul Ponta anunţă public că, "în baza unui compromis politic", s-a decis amânarea introducerii accizei pe carburanţi cu trei luni, urmând ca măsura să fie discutat au FMI:

"Am discutat în cadrul Coaliţiei, după care, împreună cu vicepremierul Daniel Chiţoiu am fost şi am discutat şi cu preşedintele Băsescu (...) în baza unui compromis politic pe care sunt convins că îl înţelegeţi, vom amâna cu trei luni intrarea în vigoare, până pe 31 martie, a accizei la carburant, cea de 7 eurocenţi, cu obligaţia comună că, în ianuarie, odată cu noua vizită a Comisiei Europene şi a FMI, să vedem care e implicaţia pentru buget şi dacă din alte tipuri de venituri putem acoperi ce nu vom încasa în primul trimestru din 2014", a declarat Victor Ponta.

La rândul său, preşedintele Băsescu, a informat, în cadrul unei conferinţe de presa organizate în aceeaşi zi, că a promulgat Bugetul, exprimându-şi convingerea că se va renunţa complet la introducerea accizei pe carburanţi: "Convingerea mea e că cele 3 luni vor fi prelungite pentru totdeauna. 1 Aprilie ar urma sa fie prima de zi de introducere a taxei. Ar fi o poantă", a declarat Băsescu.

Conform lui Traian Băsescu, pierderea cauzată de neintroducerea taxei pe carburanţi ar putea fi compensată extrem de uşor, fără a fi necesar să se adopte măsuri fiscale noi. Şeful statului a arătat că suspendarea aplicării pe termen de 3 luni înseamnă 600 milioane lei mai puţin în bugetul de stat, "o sumă foarte mică în raport cu excesele care sunt în buget, care pot fi ajustate în foarte multe zone ale bugetului, unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, fie la serviciul datorii externe. Sunt resurse foarte mari [la buget] pentru ca această taxă barbară să nu fie introdusă."

De asemenea, şeful statului a mai declarat că îşi asumă personal amânarea acestei taxi şi că va explica delegaţiei FMI că introducerea acesteia ar frâna mersul economiei româneşti:

"Când va veni misiunea FMI şi CE voi fi cel care îşi asumă amânarea acestei taxe. Impactul ar fi fost pe cei mai săraci dintre români. Sunt convins că taxa poate fi evitată complet. Acesta va fi obiectivul meu în discuţiile cu FMI şi CE. Nu voi valida nicio scrisoare către board-ul FMI în care e vorba de majorarea accizei" declara Băsescu pe 18 decembrie, când a promulgat Bugetul de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie