Traian Băsescu a promulgat bugetul de stat

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri într-o declaraţie de presă că a promulgat bugetul de stat, după ce a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta şi ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu. Victor Ponta a promis că va amâna majorarea accizei la motorină şi benzină pentru trimestrul al doilea 2014, potrivit Hotnews.

Această măsură vine după o serie de întâlniri succesive între liderii USL, în contextul tensiunilor în alianţa la guvernare.

Preşedintele Traian Băsescu explică motivul pentru care a promulgat bugetul: "Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu 3 luni acciza la motorină şi benzină. Suspendarea aplicării pe termen de 3 luni înseamnă 600 milioane lei mai puţin în bugetul de stat. E o sumă foarte mică în raport cu excesele care sunt în buget, care pot fi ajustate în foarte multe zone ale bugetului, unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, fie la serviciul datorii externe. Sunt resurse foarte mari pentru ca această taxa barbară să nu fie introdusă."

Totodată, şeful statului subliniază că obiectivul său nu a fost legat de o confruntare, ci de a corecta o greşeală: " Atât FMI cât şi Comisia Europeană au greşit, încărcând excesiv cu o taxă suplimentară consumul de motorină şi benzină. Când va veni misiunea FMI şi CE voi fi cel care îşi asumă amânarea acestei taxe. Impactul ar fi fost pe cei mai săraci dintre români. Sunt convins că taxa poate fi evitată complet. Acesta va fi obiectivul meu în discuţiile cu FMI şi CE. Nu voi valida nicio scrisoarea către board-ul FMI în care e vorba de majorarea accizei."

Băsescu speră ca în anul 2014 va colabora mai bine cu guvernanţii: "Mă bucur că Guvernul a luat o decizie înţeleaptă. Creează premisele să colaborăm în 2014. Dacă se consolidează şi capacitatea ANAF de a diminua evaziunea fiscală, am convingerea că spre mijlocul anului putem să începem primii paşi pentru reducerea CAS. Totul e să vrem."

"Dar cu diminuarea dorinţei de a privi bugetul ca pe un instrument de a servi baronii locali ca o tradiţie, toate partidele care construiesc bugetul au făcut-o şi cu gândul la susţinerea în an electoral. Toate Guvernele au făcut-o. Baronii locali să privească cu multă atenţie şi îndrăzneală la fondurile europene. Convingerea mea e că cele 3 luni vor fi prelungite pentru totdeauna. 1 Aprilie ar urma sa fie prima de zi de introducere a taxei. Ar fi o poantă.", a mai declarat Băsescu.

Traian Băsescu le-a precizat jurnaliştilor că singura garanţie care i-a dat-o Victor Ponta referitor la amânarea accizei este cuvântul său de onoare.

„Să sperăm că se va ţine de cuvânt”, a declarat preşedintele, adăugând că acesta „a promis că imediat după promulgarea bugetului va amâna acciza”.

„Reintroducerea accizei trebuie făcută în urma unei înţelegeri cu FMI şi UE. Deşi se ştia disputa internă pe această temă, cele două instituţii şi-au menţinut neutralitatea. În ianuarie reluăm discuţia pe această temă. Eu v-am spus că nu voi aproba niciodată un mandat care va prevede creşterea accizei la combustibil”, a reiterat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne