PSD boicotează candidatura lui Rareş Bogdan la şefia TVR

Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen. În imagine, grup USL
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen. În imagine, grup USL (Epoch Times România)

PSD a boicotat marţi în Parlament numirea lui Rareş Bogdan, la propunerea PNL, în funcţia de director interimar al TVR. Iniţial, Rareş Bogdan a fost avizat favorabil de Comisiile de cultură din Parlament, cu 15 voturi "pentru", un vot "împotrivă" (Theodor Paleologu) şi 5 abţineri. Validarea sa a fost însă respinsă în plenul comun al Parlamentului, în lipsa cvorumului necesar, după ce mai mulţi parlamentari PSD au părăsit sala.

Rezultatul votului de marţi a fost 174 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", iar votul nu a fost valid deoarece cvorumul legal de 291 de parlamentari nu s-a întrunit.

După neîntrunirea numărului necesar de voturi în plen, Rareş Bogdan a declarat pentru hotnews.ro că, în eventualitatea în care candidatura a sa va fi aprobată de Parlament în plen, pe 30 decembrie, va "refuza" să preia funcţia de director TVR. Procedural, candidatura lui Rareş Bogdan rămâne în vigoare după neîntrunirea cvromului marţi şi ar putea fi votată pe 30 decembrie din nou. Însă, când a fost întrebat dacă va accepta conducerea executivă interimară la Televiziune în cazul unui nou vot, Rareş a spus: "Nu, voi refuza".

"Candidatura mea rămâne în vigoare, dar eu nu mă voi mai prezenta în plenul din 30 decembrie. Ce s-a întâmplat astăzi dovedeşte un dezinteres total pentru postul public de televiziune din partea Parlamentului României. Eu am trecut cu 15 voturi pentru, 4 abţineri şi 1 vot împotriva la Comisii (de Cultură, care l-au audiat marţi - n.red.). În Plen au fost 174 de voturi pentru din 176. Eu sunt candidat în continuare. Nu ştiu exact care e procedura, dar cu siguranţă nu voi mai merge (la şedinţa de plen) pe 30 decembrie.", a declarat Bogdan pentru hotnews.

Realizatorul TV consideră că neîntrunirea cvorumului necesar este o consecinţă directă a recentului război politic între PNL şi PSD:

"A fost războiul politic dintre PNL şi PSD. Dacă cei de la PSD aşa consideră...", a afirmat Rareş Bogdan, relatând că a vorbit cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, după votul din Parlament şi acesta "era negru, era supărat, a considerat că Victor Ponta nu a respectat înţelegerea".

Bogdan a afirmat că a avut o discuţie şi cu premierul Victor Ponta, care i-a spus că "România merge înainte".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a anunţat marţi oficial că Rareş Bogdan este propunerea formaţiunii sale pentru preluarea conducerii interimare a Televiziunii Publice, informând că Birourile celor două Camere au convocat plenul reunit pentru a supune votului această propunere pentru ora 14.30.

Rareş Bogdan s-a prezentat, marţi la prânz, la Comisiile de cultură reunite. În sprijinul candidaturii sale, Bogdan a subliniat faptul că are experienţă relevantă în managementul TV.

Referitor la activitatea sa, el a spus: "Am avut televiziuni locale, am fost acţionar în ele, vin de acolo şi sunt esenţiale pentru TVR. Respect foarte mult presa locală, vin din presa locală, sunt foarte mulţi rareşi bogdani în presa locală. (...) Voi analiza toate contractele din TVR."

Premierul Ponta îşi declarase de luni rezervele asupra candidaturii lui Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV, un post nu foarte comod pentru premier. Chestionat dacă va susţine nominalizarea lui Bogdan, Ponta a declarat: "Dacă colegii liberali o vor face, o să să discutăm atunci". Întrebat dacă are reţineri, Ponta a răspuns: "Evident că am reţineri. Dar nu cred că e corect să vorbim despre un alt jurnalist".

Boicotarea candidaturii lui Rareş Bogdan de către deputaţii PSD vine pe fundalul unui schimb de acuze fără precedent între liderii PNL, Crin Antonescu şi PSD, Victor Ponta, care încearcă să îşi paseze reciproc vinovăţia şi răspunderea pentru legea amnistiei şi graţierii şi pentru modificările Codului Penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne