Franţa. 1,2 milioane de doze de aspirină contrafăcută din China, confiscate

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)

Circa 1,2 milioane de doze de aspirină contrafăcută provenite din China, au fost descoperite recent de către autorităţile franceze.

Captura făcută la 17 mai în portul Le Havre, considerată cea mai importantă de acest gen realizată vreodată de serviciile vamale în Franţa şi în Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Economiei.

Medicamentele erau ascunse într-un transport de ceai, iar în eşantioane nu a fost găsit niciun principiu activ al aspirinei, pudra din pliculeţe având în compoziţie în cea mai mare parte glucoză, a precizat ministerul, relevă Agerpres.

Pentru a fi vândute ulterior în peninsula iberică, în sudul Franţei şi în Africa francofonă, medicamentele urmau să fie livrate unei societăţi spaniole cu sediul în insulele Baleare, după toate aparenţele o companie-paravan, .

Precedent record al vameşilor francezi datează din octombrie 2011, când tot la Havre a fost interceptat un transport de medicamente contrafăcute provenite tot din Asia.

În acel caz, între cele două tone de medicamente descoperite se aflau antiinflamatoare musculare, unguente pentru ochi, suplimente cu vitamine sau soluţii împotriva căderii părului.

CE avertizează: China, sursa majorităţii produselor periculoase importate în UE

Reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) au avertizat joi că majoritatea produselor periculoase, inclusiv jucării şi îmbrăcăminte, care sunt importate în Uniunea Europeană provin din China. Mai mult, în pofida promisiunilor de cooperare făcute de oficialii de la Beijing, cazurile de identificare au crescut cu 4% în 2012.

În total, 2.278 de produse fac obiectul unor alerte în UE în 2012 - inclusiv jucării şi articole vestimentare care conţin componenţi chimici cancerigeni şi interzişi, produse electronice ce prezintă defecţiuni - şi mai mult de unul din două (58%) provin din China, relevă un raport anual al RAPEX, sistemul rapid de alertă al UE pentru alte produse periculoase decât cele alimentare.

"China este unul dintre primii exportatori către UE", a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului.

Tonio Borg a mai precizat că "93% din jucăriile importate în UE provin din China, inclusiv Hong Kong".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură