Friptură de porc înăbuşită la cuptor - reţetă tradiţională

Savuraţi cu plăcere această friptură suculentă şi plină de arome!
Friptură de porc înăbuşită la cuptor
Friptură de porc înăbuşită la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Friptura de porc la cuptor gătită în mod tradiţional este deosebit de delicioasă. În bucătăria tradiţională românească buchetul de arome al fripturii de porc este îmbogăţit prin împănare cu bucăţele de slănină afumată usturoi şi cimbru.

Pentru această friptură se recomandă şoldul de porc, de preferat partea din faţă cu tot cu ceafă. Cu cât este mai marmorată carnea cu atât friptura este mai fragedă. Metoda clasică de împănare cu bucăţele de slănină, usturoi şi cimbru se foloseşte în special pentru părţile cu mult muşchi - usturoiul îi dă arome suplimentare iar bucăţile de slănina vor aduce aportul necesar de grăsime pentru a face friptură mai suculentă.

Ingrediente:

  • un şold de porc,
  • o căpăţână de usturoi,
  • 1-2 cepe tăiate julien,
  • 50-100 g de slănină afumată de pe burtă,
  • 2 linguri de ulei sau unt topit,
  • 1 linguriţă de boia de ardei dulce,
  • sare şi piper după gust,
  • 1/2 linguriţă de măgheran,
  • crenguţe de cimbru,
  • 1 pahar de apă sau supă de oase

ingredientele principale
ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Se începe mai întâi cu pregătirea cărnii. Şoldul de porc se împănează cu bucăţele de usturoi, cimbru şi slănină afumată, după care se unge cu ulei sau unt topit.

împănare cu bucăţele de slănină, usturoi şi cimbru
împănare cu bucăţele de slănină, usturoi şi cimbru (Maria Matyiku / Epoch Times)

Înainte de a pune carnea în tavă, se aşează un strat de ceapă cât şi feliuţele de slănină şi crenguţe de cimbru rămase de la împănare.

Se aşează un pat de ceapa pentru friptură
Se aşează un pat de ceapa pentru friptură (Maria Matyiku / Epoch Times)

Carnea se aşează în vasul de copt şi se condimentează cu sare, boia de ardei dulce şi piper negru proaspăt râşnit, iar pe deasupra se presară puţin măgheran. Se adaugă un pahar de apă sau supă de oase, prelingând uşor pe marginea interioară a vasului de copt.

Condimentarea fripturii
Condimentarea fripturii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vasul se acoperă cu capac sau folie de aluminiu dublată cu hârtie de copt pe interior şi se dă la cuptor timp de 20 de minute, în cuptorul preîncălzit la 230 C, după care se reduce temperatura la 180 C şi se continuă prepararea până ce carnea este pătrunsă. Calcularea timpului total este în funcţie de greutatea cărnii dar şi de cuptor. De obicei se consideră 1 oră / kg de carne la 180 C.

Vasul se acoperă cu capac şi se dă la cuptor
Vasul se acoperă cu capac şi se dă la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce carnea este pătrunsă, se îndepărtează capacul sau folia şi se lasă în continuare cam 15-20 minute în cuptor astfel încât friptura să prindă o crustă rumenă pe deasupra.

Se îndepărtează capacul şi se lasă în continuare cam 15-20 minute în cuptor astfel încât friptura să prindă o crustă rumenă
Se îndepărtează capacul şi se lasă în continuare cam 15-20 minute în cuptor astfel încât friptura să prindă o crustă rumenă (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce se rumeneşte, friptura se scoate din cuptor, se lasă aprox 10 minute să se răcească puţin, apoi se feliază înainte de servire.

Friptura se feliază înainte de servire
Friptura se feliază înainte de servire (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se serveşte cu o garnitură, fie piure de cartofi, ţelina sau conopidă, mâncare de orez, ciuperci sote ori diferite salate după preferinţa. Vă dorim poftă bună!