"Gaură" la buget de 9,5 milioane de euro. Paul al României şi Remus Truică, vizaţi de noi acuzaţii

Dosarul Truică se "extinde". Procurorii au descoperit că 'prinţul' Paul a primit, în mod ilegal, 47 de hectare de pădure deşi nu a prezentat niciun înscris care să dovedească faptul că acel teren îi aparţine de drept.
Prinţul Paul
Prinţul Paul (printulpaulderomania.ro)

Procurorii DNA au dispus extinderea anchetei în dosarul Truică pentru retrocedarea ilegală a unei suprafeţe de 47 hectare de pădure situată în localitatea Snagov. Prejudiciul din acest dosar este estimat la nu mai puţin de 9,5 milioane de euro, se arată într-un comunicat remis joi de agenţia anticorupţie.

Al României Paul Philippe a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit. La fel şi omul de afaceri Remus Truică, însă în cazul lui se adaugă şi suspiciunea comiterii infracţiunii de spălare de bani.

În dosar a fost reţinut Teodor Chiriac, la data faptelor director tehnic în cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, delegat în funcţia de şef al Direcţie menţionate, pentru acelaşi tip de abuz în serviciu, precum şi pentru participaţie improprie la spălare a banilor. În cursul zilei, acesta urmează să fie prezentat la Curtea de Apel Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acelaşi timp, oamenii legii au dispus măsura controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile faţă de alţi trei inculpaţii din dosar:

1. Apostol Muşat, la data faptelor primar al comunei Snagov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

2. Nicolae Jecu, la data faptelor prefect al judeţului Ilfov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.

3. Niculae Dima, la data faptelor secretar al Localităţii Snagov şi membru în comisia locală de fond funciar, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii îşi prezintă cazul

"Începând din anul 2006, în contextul în care formulase cereri sau intenţiona să ceară restituirea unor terenuri situate în apropierea Capitalei, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică şi asociaţilor lui din grup o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului infracţional pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor.

În perioada septembrie- noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-a înregistrat o cerere şi o revenire prin care inculpatul Al României Paul Philippe solicita restituirea a 47 ha pădure, teren situat în localitatea Snagov.

La data de 9 martie 2006, s-a întocmit procesul verbal al comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul primăriei Snagov, care a constatat că inculpatul Al României Paul îndeplineşte condiţiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru 46,78 ha teren. Aceasta, deşi prin adresa din 24.02.2006, cât şi la data 10.03.2006, reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedării, întrucât nu exista act de proprietate şi terenul revendicat nu se afla în anexa la Decretul 38/1948.

Din probatoriu a rezultat că, în realitate nu a avut loc o şedinţă a comisiei, ci la insistenţele secretarului localităţii, inculpatul Dima Niculae, un funcţionar a semnat anexa 37 (în care se menţionează persoana şi suprafaţa aprobată la retrocedare), care a fost înaintată apoi Comisiei judeţene pentru validare pentru 46, 78 ha pădure. Atât procesul verbal, cât şi anexa 37 au fost semnate de primarul Muşat Apostol şi de secretarul Dima Niculae şi înainte spre validare comisiei judeţene constituite la nivelul Instituţiei Prefectului Ilfov.

La dosarul de restituire nu au fost depuse înscrisuri din care să rezulte că inculpatul Al României Paul Philippe este persoană îndreptăţită, că antecesorul său a deţinut un titlu pe acel teren, suprafaţa de teren şi faptul că deţinea pădurea la momentul exproprierii.

Prin hotărârea nr. 1156 din 07.07.2006, comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a hotărât validarea anexei 37, recunoscându-i lui Al României Paul Philippe un drept de proprietate pentru 46,78 ha teren cu vegetaţie forestieră situat în localitatea Snagov.

După emiterea hotărârii de validare, s-a acţionat apoi pentru punerea efectivă în posesie, demersuri în acest sens fiind făcute cu sprijinul primarului Muşat Apostol, iar pe de altă parte de inculpatul Truică Remus, care a apelat persoane din cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, singura instituţie care putea dispune punerea în posesie.

Inculpatul Truică Remus a apelat la directorul tehnic al Direcţiei silvice, o cunoştinţă a sa, inculpatul Chiriac Theodor. Acesta din urmă a semnat, în numele şefului Direcţiei, o adresă prin care Direcţia Silvică a solicitat Ocolului Silvic să-l pună în posesie pe inculpatul Al României Paul.

Ulterior, la datele de 26.06.2007 şi 15.08.2007, inculpatul Al României Paul Philippe a fost pus în posesie cu suprafaţa totală de 46,78 hectare pădure în localitatea Snagov.

S-a stabilit că, prin doi intermediari, inculpatul Chiriac Theodor a disimulat folosul necuvenit, 1.000 mp teren forestier în zona Fundul Sacului, primit urmare a exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu, interpunându-i pe cei doi în transferul proprietăţii bunului. Ulterior, la solicitarea lui Chiriac Theodor, terenul a fost vândut, prin aceiaşi intermediari, iar preţul, 50.000 euro a fost încasat de Chiriac Theodor, deşi în act s-a menţionat 5.000 euro. În această modalitate Chiriac Theodor a intrat în posesia efectivă a mitei, determinând totodată pe cei implicaţi în această tranzacţie să disimuleze, fără vinovăţie, adevărata natură a provenienţei bunului.

Imediat după intrarea în posesie, deşi a avut cunoştinţă de decizia din anul 1941 a ÎCCJ (decizie care recunoştea dreptul de proprietate al Statului Român asupra terenului în defavoarea Regelui Carol al II-lea) inculpatul Jecu Nicolae, în calitate de prefect, a emis titlurile de proprietate nr. 243/07.08.2007 – pentru 10 ha şi nr. 246/31.08.2007 – pentru 36,78 ha pe numele inculpatului Al României Paul Philippe.

Acţiunea abuzivă a inculpaţilor menţionaţi a avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma de 9.523.769 euro, care constituie în acelaşi timp şi folos necuvenit pentru Al României Paul Philippe, Truică Remus şi membrii grupului infracţional din care cel din urmă făcea parte."