Gazprom strânge din nou robinetul de gaz. Livrările de gaze reduse cu 26,7%

3-rd Energy Summit'29+1, Palatul Parlamentului, 24-25 Aprilie 2014. În imagine, Răzvan Nicolescu, Ministru Delegat pentru Energie
3-rd Energy Summit'29+1, Palatul Parlamentului, 24-25 Aprilie 2014. În imagine, Răzvan Nicolescu, Ministru Delegat pentru Energie (Epoch Times România)

Gazprom mai strânge 'puţin' robinetul cu gaz. Beneficiarii din România au primit ieri cu 26,7% mai puţine gaze ruseşti în raport cu nominalizările transmise de Transgaz, informează Departamentul Energie.

Această situaţie nu ar afecat România, sugerează autoritaţile, care informează că "importul actual al României din Rusia se află la un nivel nesemnificativ de circa 0,2 milioane metri cubi pe zi, reprezentând consumul zilnic al unui oraş ca Botoşani sau Satu Mare ori consumul CET Timişoara", susţine ministerul, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

“Ieri, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti ne-a transmis un răspuns oficial conform căruia scăderea livrărilor de gaze ruseşti este cauzată de anumite disfuncţionalităţi tehnice, apărute ca urmare a unor acţiuni Gazprom de umplere a depozitelor de gaze pentru pregătirile necesare perioadei de iarnă”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Ministrul mai informează că, în prezent, consumul total de gaze al României este de circa 26 milioane metri cubi pe zi, în timp ce producţia internă de gaze naturale este de 31 milioane metri cubi pe zi. "România a înmagazinat până în acest moment cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decât obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale." mai informează biroul de presă al Departamentului pentru Energie.

Reamintim că, în ultima vreme, Gazprom s-a "jucat" frecvent cu cantităţile de gaze livrate României. Luni, livrările de gaze ruseşti înspre România au scăzut cu 9,2%.

Gazprom a redus livrările de gaze către România şi vineri. Potrivit Hotnews, scăderea iniţială anunţată de dispeceratul Gazprom din Sofia era de 30,7%, însă ruşii au revenit ulterior şi au anunţat o scădere de 13,6% în raport cu nominalizările făcute de Transgaz, pe baza solicitărilor beneficiarilor din România. Gazprom a mai redus cantităţile de gaz furnizat şi în alte zile săptămâna trecută. Joi, România a primit cu 15% mai puţin gaz decât era planificat, iar miercuri cu 18%.

Reducerile frecvente ale cantităţilor de gaze livrate României are loc pe fundalul crizei din Ucraina, a solidarităţii ţării noastre cu sancţiunile impuse de UE Rusiei şi, nu în ultimul rând, vin in contextul în care România a oferit Republicii Moldova gaze natuale, la preţuri cu 20% mai mici decât cele ale Gazprom.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne