Ghiţă şi SRI, o relaţie cu multe zerouri

Firmele din Grupul ASESOFT, controlat de Sebastian Ghiţă, au avut contracte de milioane de euro cu SRI, instituţie ai cărei foşti şefi au fost acuzaţi că şi-au petrecut vacanţe cu fostul deputat, actualmente titular de dosare penale.
Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

În perioada 2015 - 2017, SRI a atribuit firmelor din “Grupul ASESOFT”, controlat de Sebastian Ghiţă, contracte din bani publici în valoare de circa 4,57 milioane de euro, scrie pe blogul său jurnalista Sorina Matei, citând un răspuns oficial al SRI la o solicitare în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Cel mai mare contract a fost atribuit de SRI printr-o excepţie prevăzută de la aplicarea prevederilor legale, pentru că "îndeplinirea" lui de către o firmă controlată de Sebastian Ghiţă ar fi "necesitat impunerea unor măsuri speciale de siguranţă, pentru protejarea unor interese naţionale", susţine jurnalista. Confirmarea SRI din 2017 în privinţa încheierii contractelor cu firmele din cadrul ASESOFT vine după ce, în anul 2013, SRI neagă orice fel de informaţii privind încheierea de contracte cu societăţi controlate de Sebastian Ghiţă, pentru ca, ulterior, în 2014, să recunoască faptul că a încheiat contracte din bani publici cu doar două dintre societăţile „Grupului ASESOFT” fără a prezenta şi valoarea acestora.

Jurnalista mai arată că, de-a lungul timpului, ASESOFT INTERNATIONAL SA a avut zeci de contracte cu instituţiile de stat şi peste 500 de contracte atribuite prin încredinţări directe. Potrivit unui raport prezentat public de Ministerul Fondurilor Europene, ASESOFT INTERNATIONAL a fost, în perioada 2010-2015, contractoare în cadrul finanţărilor în contracte în valoare de 19,9 milioane de euro şi a avut finanţări din fonduri UE de 550 de mii de euro.

"După ce primeşte 1,22 milioane de euro din bani publici de la SRI, ASESOFT INTERNATIONAL plăteşte şi vacanţa familiilor Ghiţă, Maior şi Coldea la Disneyland în 2014", mai scrie Sorina Matei, în articolul ce poate fi citit aici