Gitenstein: România la vremea alegerii

Mark Gitenstein
Mark Gitenstein (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, a declarat că toţi candidaţii la funcţia de preşedinte ar trebuie să implementeze concluziile menţionate în raportul ”România, în punctul critic”, care în opinia acestuia ar aduce ”o evoluţie extraordinară pentru tinerii din ţară”, axându-se pe întărirea justiţiei, a statului de drept, şi sporirea transparenţei, relatează Realitatea.

Redactat de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), raportul ”România în punctul critic” arată că la aprope 25 de ani de la revoluţia din 1989, ţara ”încă se confrunta cu obstacole serioase care împiedică dezvoltarea şi valorificarea deplină a potenţialului politic şi economic”, ajungând-se în urmă mai multor state din Europa Centrală în această privinţă.

Refuzând să sugereze candidaţii pe care i-ar sprijini la alegeri, Gitenstein a susţinut că este ”important e ca judecătorii, procurorii şi instanţele să poată continuă să funcţioneze. Vorbind cu aproape toţi candidaţii în ultimii cinci ani, cam toţi m-au asigurat ca şi ei cred în aceste principii, în statul de drept, în transparenţă, şi că le vor aplica”.

Făcând referire la înclinaţiile estice către Rusia şi China a unor grupuri de interese din politica română, care s-ar putea dovedi critice pentru viitorul ţării pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident apărute în urma conflictului din Ucraina, fostul ambasador subliniază că ”România se află într-un punct de turnură (...) în care politicile o pot lua într-o anumită direcţie sau într-o altă direcţie”.

În aceste condiţii, Gitenstein a subliniat importanţa alegerilor de luna viitoare şi a promovat metoda de guvernare a ”democraţiei liberale” contrazicând-ul direct pe premierul ungur, Viktor Orban, care ar adopta un sistem ”democratic neliberal” asemănat de presa occidentală cu autoritarismul.

România se află într-un punct de turnură (...) în care politicile o pot lua într-o anumită direcţie sau într-o altă direcţie

”În această toamnă, în care aveţi o campanie electorală importantă, direcţia în care se va îndrepta această ţară va fi determinată de aceste alegeri, dar şi de evoluţiile din următoarea perioadă. Ideea mea centrală este că deşi prim-ministrul Viktor Orban susţine că democraţia liberală este pe moarte, eu sunt de părere că democraţia liberală este vie şi activă aici în România. Şi dacă recomandările incluse în acest raport, dacă planul şi strategiile menţionate de el pentru trecerea la următorul nivel al democraţiei liberale sunt puse în practică, eu cred că acest lucru va aduce o evoluţie extraordinară pentru tinerii din această ţară", a explicat fostul ambasador al SUA în România.

Premierul Ungariei, care s-a aliniat cu Moscova în timpul conflictului din Ucraina, se află în Româna agitând sentimentele naţionaliste ale maghiarilor într-un moment în care liderul UDMR Kelemen Hunor organizează un referendum pentru autonomie în aşa-zisul Ţinut Secuiesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne