Grindeanu, chemat de PNL la audieri pe tema ordonanţelor "ticăloase" care dau liber jafului public

Guvernul Grindeanu a promovat două ordonanţe economice care legalizează furtul acoperit de acte, permiţând astfel devalizarea banilor publici în favoarea clientelei politice PSD-ALDE, a acuzat şefa PNL Raluca Turcan, care solicită audierea în Parlament a premierului pe această temă.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

PNL solicită dezbaterea în procedură de urgenţă şi respingerea ordonanţelor 6 şi 9 emise de Guvernul Grindeanu, precum şi audierea premierului Sorin Grindeanu în Parlament pe această temă, a anunţat luni, după şedinţa Biroului Politic Naţional, preşedintele interimar al liberalilor Raluca Turcan.

"Am luat decizia audierii în Parlament a premierului Grindeanu pe cele două ordonanţe economice - Ordonanţa 6 şi Ordonanţa 9, la fel de grave precum Ordonanţa 13, dar cu impact economic. Din nefericire, s-a trecut peste o decizie a Guvernului care transformă bugetul statului într-un buget pentru huzurul clientelei politice şi credem că este obligatoriu în Parlament ca premierul Grindeanu să răspundă în faţa parlamentarilor cu privire la acest arbitrariu care se stabileşte în cheltuirea banului public prin cele două ordonanţe" a declarat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

În acest sens, liberalii au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor solicitarea lor de audiere, pentru data de 6 martie, la 'Ora primului-ministru'.

Şefa PNL consideră că, prin cele două ordonanţe economice, autorităţile locale sunt transformate în "vasali ai PSD", în contextul în care nu mai puţin de 30 de miliarde de lei din bani publici pentru credite de angajament pot fi luaţi oricând fără plafon şi fără sancţiune, ceea ce înseamnă "dependenţa autorităţilor locale de pixul şi bună-voinţa ministrului Dezvoltării Regionale".

"Premierul Grindeanu trebuie să răspundă de ce aceste două ordonanţe creează un asemenea arbitrariu şi o lipsă de transparenţă în cheltuirea banului public. În spaţiul economic s-a creat posibilitatea de a da credite de angajament din partea autorităţilor locale fără niciun fel de limită, ceea ce înseamnă o recuperare care se va vedea în timp a acestor credite de angajament, deci practic se vor contoriza la deficitul bugetar în câţiva ani şi în plus a fost exclusă sancţiunea folosirii acestor bani peste anumite plafoane şi de la un capitol la altul, ceea ce înseamnă arbitrariul. Este de neacceptat ca 30 de miliarde să fie folosite într-un mod discreţionar de către actualul Guvern", a subliniat Raluca Turcan.

PNL a solicitat dezbaterea în Senat a ordonanţelor nr. 6 şi 9 în regim de urgenţă şi respingerea lor.

"Deocamdată, informaţiile noastre arată că cele două ordonanţe ticăloase economice nu au produs încă efecte, aşadar în Parlament se mai poate corecta această greşeală sau acest abuz uriaş al Guvernului Grindeanu", a concluzionat Raluca Turcan.