Grindeanu, sub lupta CE. "Avertismentul e cât se poate de serios, se poate ajunge la tăieri de fonduri"

Unul dintre tehnocraţii de bază ai lui Dacian Cioloş - fostul consilier de stat Ionel Dancă - a atras atenţia că avertismentul dat României de Comisia Europeană este cât se poate de serios, se poate ajunge chiar şi la tăieri de fonduri UE.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Comisia Europeană a transmis un avertisment oficial României pentru abaterea semnificativă de la ţintele asumate în privinţa deficitului bugetar structural, "celebrul MTO" al fostului preşedinte Traian Băsescu în discuţia cu ex-premierul Victor Ponta, iar de data aceasta, situaţia este cât se poate de serioasă şi chiar gravă, a remarcat, pe pagina sa de Facebook, fostul consilier de stat tehnocrat Ionel Dancă.

"Comisia Europeană spune că Guvernul Grindeanu nu face nimic pentru corectarea derapajului de la îndeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu care ar trebui să ducă România la un deficit structural de 1% din PIB. Dimpotrivă, legea salarizării unitare şi alte măsuri fiscale populiste devin circumstanţe agravante în această situaţie", a declarat Ionel Dancă.

Potrivit tehnocratului, România riscă astfel un deficit bugetar de 3,5% din PIB în 2017 şi 3,7% din PIB în 2018, iar asta chiar e riscant pentru menţinerea echilibrului bugetar cu efecte ce pot fi dureroase pe termen mediu.

"Iar avertismentul Comisiei este cât se poate de serios, fiind un prim pas în mecanismul de declanşare a procedurilor de alertă şi corecţie a deficitului bugetar excesiv, în cadrul căruia se poate ajunge chiar şi la tăieri de fonduri europene", a adăugat fostul consilier de stat.