Guvernul va aproba bugetul şi descentralizarea în aceeaşi zi

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Odată finalizate negocierile cu FMI, guvernul va trece la aprobarea bugetului pe anul viitor şi a proiectului de lege privind descentralizarea. Premierul Ponta a declarat miercuri că executivul său va aproba joi, 14 noiembrie, proiectul de buget pe 2014 şi proiectul de lege privind descentralizarea. Ulterior, Guvernul îşi va angaja în Parlament răspunderea pentru descentralizare, care va fi adoptată undeva în jurul datei de 19 noiembrie a.c.

Premierul a mai declarat că peste o săptămână, în dimineaţa zilei de 13 noiembrie, va avea întâlniri cu toţi miniştrii pentru finalizarea proiectului de buget pentru 2014. Apoi, odată rezolvate aspectele ce ţin de buget, în după-amiaza aceleiaşi zile împreună cu membrii cabinetului său, Premierul va finaliza şi discuţiile ce ţin de proiectului descentralizării.

După adoptarea celor două proiecte, prognozată a avea loc joi, 14 noiembrie şi trimiterea documentelor la Parlament, Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul descentralizării cel mai probabil pe 19 noiembrie, a informat premierul.

În urmă cu cinci zile, premierul anunţa că liderii USL au convenit ca descentralizarea să se facă rapid, pentru a fi inclusă în bugetul pe 2014:

"Am avut şi ieri o discuţie pe această temă în cadrul conducerii USL, săptămâna viitoare vicepremierul Dragnea va face o informare (...) şi luna aceasta, undeva în jur de 15 noiembrie, vom merge în Parlament cu angajarea răspunderii Guvernului, pentru ca descentralizarea să poată fi inclusă şi în bugetul pe 2014. Trebuie să facem aşa încât toate structurile care trec la autorităţile judeţene şi locale să treacă cu tot cu bugete, pentru că nu putem să le dăm fără finanţare. Practic legea descentralizării este adoptată înainte de legea bugetului", a declarat premierul pe 1 noiembrie, într-o conferinţă de presă.

Proiectul descentralizării, realizat de ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, prevede transferul unor instituţii şi competenţe de la nivel central la nivel de consilii judeţene şi locale. O mare parte dintre serviciile publice aflate în prezent în subordinea unor ministere sau a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale vor ţine de competenţa, administrarea şi bugetul autorităţilor locale şi de judeţ.

Referitor la bugetul pe 2014, care ar trebui să includă descentralizarea dorită de premier, Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu declara marţi că în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială s-au negociat "cifrele mari, macroeconomice, cât să alocăm pentru învăţământ, cât pentru sănătate" bugetul pentru anul 2014 urmând să fie "construit săptămâna viitoare." şi să fie aprobat în una, două săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne