Hackeri sirieni au atacat Skype: „Face spionaj pentru SUA”

Logo-urile companiilor Microsoft şi Skype la începutul conferinţei de presă care anunţa cumpărarea gigantului de comunicaţii pe internet de către Microsoft, arhivă
Logo-urile companiilor Microsoft şi Skype la începutul conferinţei de presă care anunţa cumpărarea gigantului de comunicaţii pe internet de către Microsoft, arhivă (Justin Sullivan / Getty Images)

"Armata electronică siriană", care sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad a spart software-ul Skype de comunicare pe Internet, acuzând Microsoft, care este propietarul sistemului, de spionaj.

Mesajul "Nu utilizaţi serviciul de e-mail de la Microsoft (Hotmail, Outlook), deoarece monitorizează conturile dvs. şi vând informaţii guvernelor” a apărut pe contul Twitter al multinaţionalei americane la ora 10.30 şi a dispărut două ore mai târziu.

Nu a fost posibil un contact imediat cu Microsoft pentru a avea mai multe informaţii despre hacking.

Lupta pentru Siria se duce inclusiv în cyberspaţiu, aşa cum o dovedesc acţiunile 'Armatei electronice siriene' (Syrian Electronic Army, SEA), o organizaţie de hackeri care a atacat conturile de Twitter ale Associated Press, Financial Times şi BBC, în lupta sa împotriva 'inamicilor Siriei'.

Unii observatori suspectează că SEA este un grup fără conducător, asemănător Anonymous. Cu toate acestea, SEA are un site oficial şi un lider nominal, un hacker de 24 de ani, cunoscut sub numele de 'Shadow'. Într-un interviu acordat prin e-mail publicaţiei The Independent, 'Th3Pr0', şeful diviziei de operaţiuni speciale a SEA, a declarat că grupul a început ca o comunitate pe Facebook, care susţinea guvernul de la Damasc, fără a se afla sub conducerea sa. Membrii grupului au acţionat on-line, din casele şi de pe laptopurile personale, din interiorul şi din afara Siriei, folosind tehnici de hacking simple, luate de pe internet.

Nivelul de implicare al preşedintelui Assad în activităţile SEA este însă un subiect deschis dezbaterii. Deşi membrii săi neagă orice legătură directă cu guvernul sirian, mai mulţi experţi contestă pretenţiile lor de independenţă.