Hagel îndeamnă membrele NATO din Europa să-şi sporească bugetul Apărării

Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon.
Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon. (youtube.)

Secretarul Departamentului de Stat al SUA, Chuck Hagel, a declarat, miercuri, că ”tendinţa diminuării bugetelor pentru apărare” ar putea afecta ”integritatea şi capacităţile NATO” din Europa, a notat Mediafax.

Hagel, aflat într-un turneu internaţional, a atras atenţia asupra securităţii din Europa, zonă destabilizată de agresiunea Rusiei, îndemnând la o susţinere mai mare a statelor membre ale Alianţei Nord Atlantice.

Oficialul american a asigurat membrele NATO din Europa de susţinerea militară a Statelor Unite dar a precizat că o astfel de măsură va lăsa armata americană descoperită în celelalte puncte de conflict de pe glob, precum Orientul Mijlociu sau Asia de sud-est.

"Statele Unite sunt nevoite să asume o pondere din ce în ce mai disproporţionată a apărării Europei. Dacă tendinţa diminuării bugetelor pentru apărare va continua pe termen lung, acest lucru va afecta integritatea şi capacităţile NATO", a subliniat Hagel.

Momentan, prezenţa militară terestră a Statelor Unite în Europa de Est este simbolică, armata americană, mobilizând totuşi un număr semnificativ de forţe aeriene şi maritime în zonele tensionate de la graniţa cu Rusia.

"Statele Unite vor continua să asume datoria apărării Europei", a asigurat liderul armatei americane.

Mai multe ţări din Europa de Est au invocat susţinerea militară a Statelor Unite, considerată necesară în noul climat geopolitic internaţional.

"Statele Unite îşi vor reexamina prezenţa militară în Europa. Ar fi iresponsabil să nu facem acest lucru, în contextul noului mediu de securitate", a declarat Hagel.

Membrele NATO, inclusiv România, au adoptat mai multe măsuri menite să sporească bugetele destinate Apărării şi au demarat o serie de reforme benefice industriei de armament naţionale. Armata Statelor Unite reprezintă peste 70% din capacitatea militară a Alianţei Nord Atlantice.