Ilan Şor, anunţat în urmărire naţională. Vitalie Călugăreanu: Ăsta-i banc? Mandat de căutare naţională după ce a fugit din Moldova?

Ilan Şor
Ilan Şor (facebook.com/Ilan Şor)

Deputatul moldovean Ilan Şor, fost primar al oraşului Orhei, a fost anunţat joi, 25 iulie, în urmărire naţională. Magistraţii Curţii de Apel Cahul au emis un mandat de arestare pe numele acestuia, informaţia fiind confirmată de către procurorul Andrei Băeşu. Potrivit UNIMEDIA, la şedinţa de astăzi, s-au prezentat doar avocaţii şi procurorii, Ilan Şor lipsind.

„Ăsta-i banc? Mandat de căutare naţională pe numele lui Şor după ce a fugit din Moldova? Băăăăi, ce-şi mai bate joc Plaha (Plahotniuc n.r.) de „ai noştri””, comentează ironic jurnalistul Vitalie Călugăreanu, pe contul său de socializare.

„Şor este căutat pe malul Bâcului (căutare naţională) deşi se află pe malul Iordanului”, scrie Ion Şiman pe contul său de Facebook.

Amintim că la 26 iunie 2019, procurorii Anticorupţie în cadrul dosarului furtului miliardului au aplicat sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile care aparţin lui Ilan Şor. De asemenea, procurorii au cerut şi mandat de arest pe numele deputatului şi anunţarea în căutare a acestuia pentru că ar fi părăsit R. Moldova.

Ulterior, la 5 iulie, procurorii moldoveni au iniţiat o acţiune procesual penală în cazul deputatului Ilan Şor, pe motiv că ar fi părăsit ilegal Republica Moldova. Deşi procurorul Adriana Beţişor a menţionat atunci că „oficial, pe baza de date, dânsul nu figurează că a ieşit din Republica Moldova”, fostul procurorul general, Eduard Harunjen, a afirmat că odată ce „oficial nu este indicat în bazele de date nici ale Aeroportului, nici ale frontierei terestre că dl Şor a ieşit din ţară, noi avem bănuiala rezonabilă că dânsul a părăsit hotarele ţării într-o manieră ilegală, pe acest fapt, procurorii împreună cu ofiţerii de poliţie au iniţiat un proces penal”.

Într-un final, Procuratura municipiului Chişinău, după efectuarea mai multor acţiuni de urmărire penală, a comunicat că în perioada 14–17 iunie 2019, Ilan Şor a părăsit teritoriul Republicii Moldova prin Aeroportul Internaţional Chişinău.

Ilan Şor a fost condamnat în 2017 de prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul fraudei bancare. Cu toate acestea, el a fost lăsat în libertate. Mai mult decât atât, până în prezent sentinţa nu a intrat în vigoare deoarece Curtea de Apel Cahul care examinează plângerea lui Şor a amânat examinarea dosarului de mai multe ori sub diferite pretexte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe