În primul tur Nicolas Sarkozy l-ar devansa pe candidatul socialist, dar ar pierde în al doilea

Preşedintele în exerciţiu şi candidat al UMP la alegerile prezidenţiale din 2012, Nicolas Sarkozy, participă la emisiunea televizată „Paroles de candidats” a postului francez TF1, 12 martie 2012 (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2012

Nicolas Sarkozy l-ar devansa pe candidatul socialist, François Hollande, în primul tur, dar ar pierde în al doilea, potrivit ultimului sondaj publicat marţi, sondaj care relansează campania electorală din Franţa, cu 40 de zile înainte de alegerile prezidenţiale.

Nicolas Sarkozy ar obţine 28,5 % în primul tur, faţă de 27 % François Hollande, potrivit unui sondaj realizat de Ifop Fiducial pentru Europe 1, Paris Match şi Public Sénat. În al doilea tur însă, candidatul socialist ar primi 54,5 % din voturi, faţă de 45,5 % Sarkozy.

Un sondaj realizat în octombrie anul trecut, îl plasa pe Hollande în frunte în primul tur, cu 35%, în timp ce Sarkozy era cotat cu 25%. Un al doilea sondaj, publicat la sfârşitul lunii ianuarie, arăta un scor mai strâns: 31% pentru candidatul socialist, 24,5% pentru preşedinte.

Analiştii estimează că reducerea diferenţei dintre cei doi este un efect al strategiei lui Sarkozy de a atrage electoratul Frontului Naţional. Frédéric Dabi de la Ifop consideră că este "în mod clar un efect Villepinte".

Experţii sunt de părere că rezultatele sondajului pot relansa campania prezidenţială.

În cadrul unui miting electoral desfăşurat duminică la Villepinte, preşedintele Nicolas Sarkozy a pledat pentru o reviziuire a acordurilor Schengen şi a ameninţat cu suspendarea participării Franţei la aceste acorduri, dacă nu se ajunge la "un guvern politic al Schengen".

"Într-o situaţie economică şi socială ca a noastră, dacă Europa nu deţine controlul asupra intrării pe teritoriul său, ea nu-i va putea primi în mod demn pe cei care sosesc", a declarat Sarkozy la un miting electoral desfăşurat la Villepinte. "Acordurile Schengen nu mai permit un răspuns pe măsură la gravitatea situaţiei. Ele trebuie revizuite", a mai spus şeful statului francez, care a făcut apel la crearea "unui guvern politic al Schengen, aşa cum va fi de acum încolo un guvern politic al zonei euro".

Sarkozy a pledat pentru "o disciplină comună în ceea ce priveşte controlul frontierelor (...) Trebuie să poată fi sancţionat, suspendat sau exclus din Schengen un stat care a eşuat să-şi îndeplinească îndatoririle".

Nicolas Sarkozy a avertizat că, dacă va fi reales, va suspenda participarea Franţei la acordurile Schengen, dacă în următoarele 12 luni nu se vor face "progrese serioase" în acest sens.

Totodată, preşedintele a pledat pentru introducerea unei legi care să acorde prioritate la achiziţiile guvernamentale din Uniunea Europeană bunurilor produse în Europa, o măsură protecţionistă similară legislaţiei adoptate în Statele Unite în 1933, în timpul Marii Depresiuni.

Sarkozy a mai precizat că Franţa ar putea aplica unilateral această regulă, dacă la nivel european nu se va ajunge rapid la un acord în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor