În Rusia începe procesul împotriva principalului lider al opoziţiei

Alexei Navalny în tribunal, Kirov 17 aprilie 2013.  Navalny este acuzat de preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că îndrăzneşte să se opună Kremlinului
Alexei Navalny în tribunal, Kirov 17 aprilie 2013. Navalny este acuzat de preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că îndrăzneşte să se opună Kremlinului (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Principalul lider al opoziţiei din Rusia va fi judecat miercuri în Kirov, o capitală provincială aflată la aproape 1 000 de kilometri nord-est de Moscova, potrivit unui raport VOA.

Anul trecut, Alexei Navalny l-a înfuriat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru că a organizat demonstraţii în masă în capitala Rusiei. Blogul anti-corupţie al lui Navalny a atras circa un milion de vizionări de la generaţia tânără familiarizată cu Internetul din Rusia. Ziarul Wall Street Journal l-a numit pe Navalny "omul de care se teme cel mai mult Vladimir Putin."

Miercuri, Navalny a pledat nevinovat în faţa Tribunalului Districtual Lenin la acuzaţiile că ar fi furat cherestea în valoare de o jumătate de milion de dolari de la o companie de stat, atunci când a lucrat pentru guvernul regional din Kirov acum patru ani.

Înainte de proces, Navalny - un bărbat carismatic în vârstă de 36 de ani - a declarat că intenţionează să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale din Rusia, ce vor avea loc în cinci ani. Astăzi, el a numit procesul "o înscenare" pentru a fi eliminat din politică.

Mulţi analişti au văzut procesul de miercuri drept cel mai mare proces împotriva unui rival politic al preşedintelui Putin de la arestarea lui Mihail Hodorkovski în urmă cu 10 ani, cel mai bogat om de atunci din Rusia.

"Cazul lui Hodorkovski ne arată că situaţia este foarte gravă, că Putin nu are milă faţă de duşmanii săi şi că va încerca să se asigure că toţi sunt distruşi cel puţin din punct de vedere politic", a declarat Dmitri Suslov, profesor la Şcoala Superioară de Economie din Moscova.

Procesul are loc concomitent cu represiunea asupra organizaţiilor neguvernamentale din Rusia. Miercuri, inspectorii au vizitat birourile grupului anti-corupţie Transparency Internaţional şi ale Centrului Levada, principalul grup electoral rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe