Începe sezonul pepenilor. Cum alegeţi un pepene perfect copt

Pepene roşu
Pepene roşu (Facebook)

Nu există fruct mai potrivit pentru verile călduroase decât zemosul şi răcorosul pepene roşu, vedeta care ne potoleşte setea şi ne încântă mirosul şi papilele gustative cu a lui savoare proaspătă şi gust de un dulce inconfundabil.

Fiecare 100 de grame din acest fruct hidratant şi delicios conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitaminele A, C, E, D, niacina, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, zinc, seleniu etc.

În afară de aceste beneficii nutriţionale incontestabile, cercetările realizate în ultima decadă au scos la iveală numeroase efecte benefice ale consumului de pepene roşu asupra sănătăţii.

Alegerea unui pepene roşu bun nu este o sarcină uşoară dacă trebuie cumpărat unul întreg, fără posibilitatea de a fi gustat. În pieţe, vânzătorii pot lăsa uneori cumpărătorilor posibilitatea de a gusta pepenele, prin tăierea unei bucăţi din el, dar ce ne facem atunci când acest lucru nu este posibil?

Urmând sfaturile de mai jos, aveţi toate şansele să vă bucuraţi de un pepene gustos.

Cum alegeţi un pepene perfect copt. Aspectul cojii

Coaja pepenelui roşu trebuie să fie fermă, fără puncte de altă culoare sau bucăţi moi. Alegeţi pepenele care are o coajă de culoare vie, nici prea strălucitoare, nici prea întunecată, fără tăieturi sau zone lovite.

Cum alegeţi un pepene perfect copt. Ridicaţi pepenele.

Fie că este mic sau mare, un pepene trebuie să fie greu pentru mărimea lui. Aşadar, dacă veţi avea de ales între doi pepeni de aceeaşi mărime, optaţi pentru cel mai greu dintre ei.

Cum alegeţi un pepene perfect copt. Sunetul

Bateţi uşor în coaja pepenelui şi ascultaţi sunetul pe care îl scoate. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene perfect copt ar trebui să fie plin, iar atingerea ar trebui să creeze o senzaţie de elasticitate, ca şi cum degetele sunt „respinse” de coajă.

Cum alegeţi un pepene perfect copt. Verificaţi codiţa

Un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospeţimii.

Alegeţi pepenii care au coada încă verde pentru a avea siguranţa că nu este „trecut”.

Cum alegeţi un pepene perfect copt. Verificaţi punctul galben

La capătul opus codiţei ar trebui să existe un punct/o pată galbenă sau maronie. Aceasta este zona pe care pepenele a stat în contact cu pământul, iar dacă ea este albă sau nu există, înseamnă că fructul a fost cules prea devreme şi nu este copt.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură