Instagram, blocat de Beijing după protestele din Hong Kong

Un poliţist chinez la Beijing
Un poliţist chinez la Beijing (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Instagram a fost blocat duminică în toate regiunile din China din cauza protestelor pro-democraţie din Hong Kong. China a recurs la această măsură pentru că pozele şi videclipurile de la protestul din Hong Kong influenţau populaţia chineză cu acces la aplicaţia Instagram, sugerează Reuters.

Oficialii Instagram nu au confirmat încă interzicerea aplicaţiei în China.

Site-urile blockedinchine.net şi greatfire.net arată că Instagram nu poate fi accesat din nicio regiune a Chinei.

China a blocat şi hashtag-ul ”Occupy Central” pe Weibo, Twitter-ul chinezesc.

Utilizatorii din Hong Kong nu sunt afectaţi în niciun fel, ei având în continuare acces la aceste aplicaţii.

New York Times, Reuters şi presa din Hong Kong au confirmat că pe teritoriul Chinei nu se mai poate accesa aplicaţia Instagram.

Instagram este un serviciu online de photo-sharing, video-sharing şi reţea socială care oferă utilizatorilor posibilitatea să încarce fotografii şi video-uri, să le aplice filtre digitale şi să le distribuie pe o varietate de reţele sociale, cum ar fi Facebook, Twitter, Tumblr şi Filckr.

Instagram a fost creat de Kevin Systrom şi Mike Krieger şi a fost lansat în octombrie 2010. Serviciul a câştigat popularitate rapid, în aprilie 2012 atingând cifra de 100 de milioane de utilizatori înregistraţi. Instagram este distribuit prin App Store, Google Play şi Windows Phone Store. Serviciul a fost achiziţionat de Facebook în aprilie 2012 pentru aproximativ 1 miliard de dolari. În 2013, Instagram a crescut cu 23% ca număr de utilizatori activi, în timp ce Facebook, compania-mamă, cu doar 3%.