Instalaţiile Arpechim, transformate în depozit de ţiţei

Mariana Gheorghe, OMV Petrom
Mariana Gheorghe, OMV Petrom (Epoch Times România)

Producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom va transforma o parte din instalaţiile rafinăriei Arpechim în depozite de ţiţei, a anunţat marţi directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

„Activitatea de la Arpechim s-a oprit, dar ceea ce facem este să repoziţionăm o parte din activele de acolo ca terminal, ca depozitare pentru produsele şi ţiţeiul pe care îl realizăm în companie. Chiar dacă majoritatea instalaţiilor sunt oprite, sunt în conservare, unele, şi anume cele legate de depozitarea produselor, sunt încă în operare şi trebuie să fie autorizate, având în vedere că ele vor fi depozite pentru produsele noastre”, a afirmat Mariana Gheorghe.

CEO Petrom a reiterat faptul că statul român s-a arătat interesat să cumpere rafinăria Arpechim, necesară funcţionării combinatului chimic Oltchim. Arpechim este principalul furnizor de materii prime al Oltchim.

„Noi suntem în continuare în dialog cu autorităţile române care, în contextul discuţiilor pentru privatizarea Oltchim, ne-au sugerat că s-ar putea să existe interes şi asupra rafinăriei Arpechim şi vom purta discuţii cu cine este interesat de o astfel de tranzacţie”, a subliniat Mariana Gheorghe.

Şeful companiei petroliere a adăugat totodată că va continua lucrările de ecologizare.

„Poluările curente vor trebui rezolvate, în momentul în care vor fi definite de către autorităţile române, când vom apela la autorităţile române pentru permis de închidere a întregii activităţi şi care nu se referă la depozitare. O parte din active se vor păstra pentru depozitare”, a specificat Gheorghe.

Conducerea Petrom anunţase în februarie că rafinăria Arpechim va fi demolată, dacă nu se va găsi un cumpărător pentru aceasta.

“Arpechim este de trei ani închisă, dar continuăm activitatea de conservare a acestei rafinării până când obţinem autorizaţia de demolare, dacă nu există niciun cumpărător”, spunea, în februarie, Mariana Gheorghe.

Oltchim a încheiat în decembrie 2009 un contract cu Petrom pentru cumpărarea diviziei de petrochimie a rafinăriei Arpechim, pentru suma de 13 milioane de euro.

Petrom a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net istoric, de 2,39 de miliarde de lei, cu 18% mai mare decât cel realizat în perioada similară a anului anterior. În acelaşi timp, vânzările au scăzut cu 5%, la 11,57 miliarde de lei, în primele şase luni. Investiţiile grupului au totalizat 2,08 miliarde de lei, fiind cu 11% mai mici decât cele din primele şase luni din 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie