Petrom, profit de 2,39 miliarde lei în primul semestru

.
. (Nicu Luca / The Epoch Times)

Petrom a raportat un profit net de 2,39 miliarde de lei în prima jumătate a anului, cu 18% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în comunicatul remis BVB, marţi.

În aceeaşi perioadă, vânzările au scăzut cu 5%, la 11,57 miliarde lei, de la 12,20 miliarde lei în primele şase luni din 2012.

În al doilea trimestru al anului Petrom a raportat un profit net de 1,06 miliarde de lei, mai mic comparativ cu primul trimestru al anului. În primele trei luni din 2013, Petrom raporta un profit de 1,33 miliarde de lei.

În aceeaşi perioadă, vânzările Petrom au stagnat la 5,78 miliarde lei.

Petrom notează în comunicat că EBIT CCA excluzând elementele speciale a crescut cu 36%, rezultatul din trimestul 2 al anului fiind influenţat nagativ în principal de oprirea planificată, de şase săptămâni, a rafinăriei Petrobrazi.

Producţia zilnică în România a crescut cu 2,1%, înregistrând cea mai mare creştere trimestrială de după privatizare, datorită rezultatelor lucrărilor de reparaţii capitale din zona offshore şi a investiţiilor semnificative.

„În prima jumătate a anului 2013, ne-am îmbunătăţit performanţa financiară şi operaţională comparativ cu primele şase luni din 2012, ca efect al investiţiilor realizate în anii precedenţi, managementul strict al costurilor şi iniţiativelor de excelenţă operaţională.Am continuat programul semnificativ de investiţii, ceea ce ne-a permis să stabilizăm producţia, volumele uşor crescute de hidrocarburi din România compensând problemele tehnice temporare din Kazahstan. În zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră şi, în perteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus să reluăm forajul în blocul Neptun către sfârşitul anului 2013 sau începutul anului 2014. Performanţa G&E a reflectat condiţiile de piaţă dificile, cu cerere scăzută pentru gaze şi electricitate, precum şi preţuri semnificativ reduse la electricitate. În R&M, vânzările cu amănuntul au rămas stabile, în timp ce marjele de rafinare au scăzut din cauza cotaţiilor mai mici la produse.”, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom îşi menţine programul de investiţii anuale. În 2013, investiţiile depăşesc 1,2 miliarde euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie