Iohannis despre verdictul dat de Ponta în dosarul său: "Denotă un dispreţ faţă de independenţa justiţiei"

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

După ce cu o zi în urmă premierul Victor Ponta se pronunţa înaintea judecătorilor apreciind că prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis va fi cu siguranţă declarat incompatibil de magistraţii Curţii Supreme în procesul acestuia cu ANI, liderul liberal a reacţionat criticând atitudinea primului ministru, care, în opinia lui, "denotă un dispreţ faţă de independenţa justiţiei".

"Cu siguranţă nu se tranşează nimic pe 18 noiembrie, decât se va judeca dacă, în principiu, recursul ANI este admisibil, adică dacă se va judeca speţa sau nu. Probabil, pe 18 noiembrie, instanţa va stabili admisibilitatea de principiu şi va da un termen la care se va dezbate această speţă. Din experienţa altor colegi primari care au primit termene (...), putem să ne gândim probabil la un termen de judecare undeva în primăvara lui 2015. Deci în 18 noiembrie nu se va judeca recursul", a explicat Klaus Iohannis, la Realitatea Tv.

Prezidenţiabilul ACL susţine că, de fapt, nu este în incompatibilitate aşa cum susţine Agenţia Naţională de Integritate, astfel că nu îşi face niciun fel de problemă. Cu toate acestea, liberalul susţine că ar fi fost mai bine pentru campania electorală dacă dosarul ar fi fost finalizat înainte să înceapă campania.

"Acest dosar este folosit în campanie împotriva mea şi de primul ministru, şi de preşedinte, şi de alţi candidaţi care, în lipsă de idei proprii, folosesc această speţă pentru a mă ataca. Nu ştiu dacă îmi dăunează sau nu, dar nu ar fi fost absolut necesar să avem această chestiune. Aş fi preferat să discutăm pe programul meu, pe anumite proiecte pe care vreau să le pun în practică, mai degrabă decât despre acest dosar", a adăugat Iohannis.

În ceea ce priveşte antepronunţarea lui Victor Ponta în dosarul său, Iohannis a subliniat că atitudinea premierului trădează un "dispreţ" faţă de independenţa justiţiei.

"Trebuie să remarcăm că primul ministru s-a pronunţat într-o chestiune unde nu avea ce se pronunţa. Aflăm astăzi de la televizor că, din Parlament, premierul a decretat, cum ar veni, că eu voi fi declarat incompatibil. Nu ştiu de unde are el această certitudine, poate aflăm azi-mâine că are un doctorat şi în materie de incompatibilităţi, cine ştie? Dar în niciun caz nu poate primul ministru al României să facă astfel de afirmaţii. Dacă Ponta era un simplu candidat, puteam s-o mai interpretăm ca şi campanie electorală. Dar este inadmisibil ca premierul României, în faţa camerelor de luat vederi, să declare cu fermitate ceea ce nu a declarat încă instanţa. Este inadmisibil şi, din acest motiv, noi am solicitat CSM-ului să se sesizeze pentru că nu putem lăsa astfel de afirmaţii în spaţiul public fără să reacţioneze cineva", a mai precizat Iohannis.

"Domnul Ponta face astfel de afirmaţii care denotă un dispreţ faţă de independenţa justiţiei. Nu avea ce se exprima în această chestiune câtă vreme procesul este în derulare, cum s-a exprimat şi preşedintele, cu o zi înainte, aproape identic. Nu ştim foarte exact dacă au fost vorbiţi sau a fost o pură întâmplare", a concluzionat Iohannis.

Luni, premierul declara că decizia Curţii Supreme de a nu judeca dosarul de incompatibilitate al contracandidatului său înainte de alegeri este una foarte bună, subliniind că Iohannis va fi cu siguranţă declarat incompatibil de magistraţi.

"Rezultatul este ştiut de toată lumea. Domnul Iohannis va fi declarat incompatibili, pentru că asta e practica unitară a Înaltei Curţi. Dacă ar fi judecat acum, domnul Iohannis se putea victimiza, apărea şi o tulburare în opinia publică. Aşa domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar şi ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiuni asupra Curţii Supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum", a declarat Victor Ponta.

"Cred că magistraţii au judecat cu înţelepciune şi cred că după 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune, Klaus Iohannis va fi un primar ca mulţi alţi primari. Dreapta îşi apără candidatul incompatibil", a mai adăugat premierul Ponta.

Anterior declaraţiei lui Ponta, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că varianta corectă şi morală era ca dosarul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis să se judece înainte de depunerea candidaturii la alegerile prezidenţiale. Şeful statului a evidenţiat că, dacă Iohannis va fi ales preşedinte, iar instanţa supremă va stabili ulterior că a fost incompatibil, acesta va trebui să renunţe la mandat.

ANI l-a declarat incompatibil pe Iohannis pe motiv ca, în timp ce îşi exercita funcţia de primar al Sibiului, a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă-Canal SA Sibiu şi la SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale. Un rezultat nefavorabil pentru Iohannis ar face ca acesta să nu mai poată ocupa nicio funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne