Şefii Comisiei pentru cultură a Senatului cer "capul" lui Muraru

Parlamentul României. În imagine, Mădălin Voicu
Parlamentul României. În imagine, Mădălin Voicu (Epoch Times România)

Preşedintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin, şi vicepreşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, Mădălin Voicu, ambii de la PSD, i-au cerut luni demisia lui Andrei Muraru, membru în Consiliul de Administraţie al srtv şi consilier al prezidenţiabilului ACL Klaus Iohannis, pentru declaraţiile acestuia conform cărora există suspiciuni serioase asupra autonomiei şi independenţei editoriale a televiziunii publice, care l-a făcut recent pe Victor Ponta "erou" la emisiunea "Viaţa satului", cu o săptămână înainte de alegeri.

"Domnul Andrei Muraru face, practic, propagandă pe bani publici din calitatea de membru în CA al srtv în favoarea candidatului la Preşedinţie al cărui consilier este. De aceea, considerăm că gestul firesc pe care domnul Muraru trebuie să îl facă este prezentarea demisiei din funcţia de membru CA al srtv, aşa cum au procedat şi alţi membri ai Consiliului atunci când au ocupat poziţii ce ar fi putut induce ideea de influenţă politică asupra poziţiilor exprimate ca reprezentanţi în CA al televiziunii publice", reiese dintr-un comunicat de presă semnat de Severin şi Voicu.

Cei doi membrii ai PSD susţin că au luat act de "speculaţiile" făcute de Muraru cu privire la cine ar urma sa efectueze, pentru televiziunea publică, sondajele de la ieşirea de la urne. În viziunea acestora, acuzaţiile formulate de Muraru sunt "evident nefondate" şi reprezintă o "încercare inacceptabilă pentru un membru al CA al srtv de a discredita televiziunea publică".

Cei doi au explicat că premierul Ponta a evitat apariţiile la TVR în emisiuni electorale tocmai pentru a fi evitate acuzaţiile de politizare la adresa televiziunii publice.

"Dacă analizăm numărul de apariţii din ultima perioadă la Televiziunea Română ale premierului Victor Ponta, prin comparaţie cu cele ale domnului Klaus Iohannis, se va vedea că cel din urmă are, în mod cert, un număr mai mare de prezenţe la TVR", au mai adăugat cei doi membri ai PSD.

Acuzaţiile lansate de Andrei Muraru

"La TVR se întâmplă lucruri ciudate: Victor Ponta - 'erou' la emisiunea 'Viaţa satului', cu o săptămână înainte de alegeri. Cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, la televiziunea publică se întâmplă lucruri ciudate. Aceste evenimente stranii nu au cum să nu trezească serioase suspiciuni asupra autonomiei şi independenţei editoriale a televiziunii publice care, conform legii, trebuie ferită de orice ingerinţă politică", anunţat Andrei Muraru, în cadrul unui comunicat de presă.

Consilierul lui Iohannis a afirmat că, după presiunile care s-au făcut asupra conducerii televiziunii şi care au dat naştere unui mare scandal de presă în urmă cu o lună, lucrurile par să nu se fi liniştit la nivelul managementului acestei instituţii.

"Candidatul PSD la aceste alegeri prezidenţiale, domnul Victor Ponta, nu a găsit de cuviinţă să participe la nicio dezbatere electorală organizată de TVR, dar asta nu l-a făcut să refuze 'invitaţia' la o 'ediţie specială' a emisiunii 'Viaţa Satului', chiar de Ziua Recoltei. Probabil, a recoltei electorale, deducem noi, întrucât emisiunea a fost atât de 'specială' încât publicitatea electorală a fost banal mascată sub o discuţie despre banii agricultorilor", a declarat Andrei Muraru, membru în Consiliul de Administraţie al SRTv.

Îmbrăcată în subiecte "sensibile" precum cuantumul fondurilor primite de fermieri, piaţa laptelui sau eliminarea unor accize, emisiunea a fost o mostră de manipulare, susţine Muraru, care remarcă faptul că "întrebările ridicate la fileu, temele aranjate şi subiectele probabil dinainte negociate au avut darul de a adânci suspiciunile că TVR este controlată de partidul de guvernământ, nu doar prin deciziile majorităţii membrilor Consiliului de Administraţie, dar chiar prin unii angajaţi aflaţi în posturi de conducere".

Al doilea aspect care l-a revoltat pe Andrei Muraru este faptul că TVR ar urma sa realizeze un sondaj, pentru a măsura opţiunile electoratului la prezidenţiale, prin intermediul unei companii apropiate social-democraţilor.

"Un alt subiect controversat este cel al exit poll-ului pe care TVR ar urma sa îl comande pentru a măsura opţiunile la alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie a.c. Iniţial, SRTV a decis organizarea unei licitaţii cu valoare estimată, licitaţie electronică la care nu s-a prezentat nici un competitor până la termenul-limită (21.10.2014). Aşadar, pentru că 'timpul nu mai permite repetarea procedurii de cerere de oferte', Consiliului de Administraţie i se propune aprobarea unei negocieri directe fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Gurile rele, dar cunoscătoare ale tertipurilor licitaţiilor publice, dădeau ca sigură această repetare a licitaţiei, care ar urma sa fie câştigată de o firmă de sondare apropiată", a mai precizat membrul CA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne