Ponta dă verdictul înaintea judecătorilor: "Cu siguranţă Iohannis va fi declarat incompatibil"

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta, candidatul PSD la prezidenţiale, a afirmat luni că decizia Curţii Supreme de a nu judeca dosarul de incompatibilitate al contracandidatului său de la ACL, Klaus Iohannis, înainte de alegeri este una foarte bună, subliniind că Iohannis va fi cu siguranţă declarat incompatibil de magistraţi.

"Rezultatul este ştiut de toată lumea. Domnul Iohannis va fi declarat incompatibili, pentru că asta e practica unitară a Înaltei Curţi. Dacă ar fi judecat acum, domnul Iohannis se putea victimiza, apărea şi o tulburare în opinia publică. Aşa domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar şi ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiuni asupra Curţii Supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum", a declarat Victor Ponta.

"Cred că magistraţii au judecat cu înţelepciune şi cred că după 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune, Klaus Iohannis va fi un primar ca mulţi alţi primari. Dreapta îşi apără candidatul incompatibil", a mai adăugat premierul Ponta.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat părerea că varianta corectă şi morală era ca dosarul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis să se judece înainte de depunerea candidaturii la alegerile prezidenţiale. Şeful statului a evidenţiat că, dacă Iohannis va fi ales preşedinte, iar instanţa supremă va stabili ulterior că a fost incompatibil, acesta va trebui să renunţe la mandat.

La 22 octombrie, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Curţii Supreme să ia în discuţie mai devreme dosarul de incompatibilitate al prezidenţiabilului ACL, fiind de părere că procesul ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după acesta.

Curtea Supremă a respins luni cererea Agenţiei Naţionale de Integritate de schimbare a termenului, iar dosarul acestuia urmează să fie judecat după cum se stabilise, pe 18 noiembrie, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

ANI l-a declarat incompatibil pe Iohannis pe motiv ca, în timp ce îşi exercita funcţia de primar al Sibiului, a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă-Canal SA Sibiu şi la SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale. Un rezultat nefavorabil pentru Iohannis ar face ca acesta să nu mai poată ocupa nicio funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne