Iohannis respinge ”telejustiţia” dar găseşte înaintarea informaţiilor ca fiind obligatorie

Klaus Iohannis, preşedintele României
Klaus Iohannis, preşedintele României (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, în cadrul emisiunii ”Adevărul Live”, că Justiţia nu se face la televizor sau în ziare, adăugând totodată că orice persoane care are informaţii este ”obligată” să le înainteze într-o modalitate reglementată de lege, relatează B1Tv.

Explicând declaraţiile referitoare la scurgerile din dosare, acesta a continuat explicând că o exagerare a fenomenului de ”telejustiţie” poate face ca un om să apară ”vinovat”, chiar şi când nu este cu vinovat cu adevărat, ceea ce încalcă dreptul persoanei la un tratament corect şi la imagine.

„Eu am vrut să trag un semnal de alarmă, orice exagerare strică. Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, dar trebuie să vedem că drepturi nu sunt numai aici, ci şi dincolo. Nu trebuie să exagerăm, să nu ajungem la fenomenul „telejustiţie”, justiţia nu se face la televizor sau în ziare. E clar că oricine are informaţii este obligat să dea această informaţie, dar trebuie să avem criterii, stabilite bine acolo în sistem, altfel riscăm ca printr-un exces de informaţii dintr-un dosar să apară impresia că un om este vinovat şi poate nu e, iar el are dreptul la un tratament corect şi la imagine”, a spus Iohannis.

În acest sens, preşedintele a continuat arătând că au existat situaţii în care, după o serie de acuzaţii diseminate în spaţiul mediatic, persoanele au fost găsite nevinovate.

„Justiţia nu trebuie să se ducă şi să se transforme într-un spectacol mediatic. Este greşit. Noi am avut astfel de situaţii după care oamenii au fost declaraţi nevinovaţi, iar acele impresii formate în spaţiul public nu le mai ia nimeni înapoi. Trebuie să fie foarte clar, când şi cum, să avem informaţie suficientă, dar şi judecătorii să aibă spaţiul lor”, a subliniat preşedintele.

Declaraţiile lansate în cadrul emisiunii televizate au loc în contextul în care, marţi dimineaţă, şeful statului a participat la prima şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde a precizat că ”este de dorit ca CSM şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine oricând apar scurgeri nepermise de informaţii în presă din dosarele penale”.

Tot în acest cadru, Klaus Iohannis a continuat avertizând că ”justiţia trebuie exercitată cu demnitate, respect şi sobrietate, nu etalată sub aspect de exotism mediatic”.

Răspunzând pe tema afirmaţiilor emise marţi seară de europarlamentarul Monica Macovei, care a reamintit obligaţiile asumate de preşedinte în cadrul campaniei electorale, când acesta a preluat agenda luptei anti-corupţie din România, Klaus Iohannis a subliniat importanţa dezvoltării unei clase politice mature şi a unei populaţii conştiente vizavi de politica internă. Totodată, preşedintele a îndemnat CSM-ul să reacţioneze vizavi de derapajele politicienilor, inclusiv prin sancţiuni şi avertismente.

„Eu nu cred că trebuie să avem sancţiuni pentru politicieni. Trebuie să avem o clasă politică suficient de matură. Trebuie să avem şi o conştientizare în rândul electoratului. Nu cred că trebuie ca cineva care a încălcat independenţa justiţiei să-şi piardă funcţia sau postul. Cred că CSM trebuie să reacţioneze imediat. Am avut chiar şi în campanie cazuri concrete sancţionate de CSM. Trebuie să meargă mai departe. CSM trebuie să se exprime tranşant, iar clasa politică trebuie să privească avertismentele foarte serios”, a declarat şeful statului.

Vizând afirmaţiile lui Iohannis referitoarea l-a publicarea informaţiilor utilizate în cadrul dosarelor care includ politicieni corupţi, Monica Macovei a mai atenţionat că este firesc ca oamenii să fie informaţii prin intermediul presei despre evenimentele din mediul politic, inclusiv despre cazurile de anti-corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne