J.O. Rio 2016: Steagurile chinezeşti sunt inexacte. Beijingul se înfurie

La ceremoniile de premiere ale sportivilor chinezi participanţi la Olimpiadă au fost înălţate steaguri chinezeşti inexacte. Pe reţelele sociale se comentează: este normal, sunt "Made în China".
Steagul Chinei în versiune J.O. Rio 2016
Steagul Chinei în versiune J.O. Rio 2016
Mioara Stoica
10.08.2016

"Este un principiu pe care îl pot înţelege şi copiii de şcoala elementară: drapelul naţional nu poate fi inexact", comentează presa chineză după ce au fost înălţate steguri chinezeşti inexacte la ceremoniile de premiere din cadul JO de la Rio de Janeiro.

Este a treia zi în care sportivii chinezi care s-au urcat pe podium au asistat la înălţarea unui steag "inexact". Pe web nu se vorbeşte despre nimic altceva de la prima medalie, dar mai ciudat este că acelaşi steag a fost prezent în timpul ceremoniei de deschidere, vinerea trecută, doar că nimeni nu l-a observat. Comitetul Olimpic a promis că le va schimba cât mai curând posibil. Între timp, în mod ironic, mulţi sunt convinşi că steagul este "Made în China".

Presa nu-i convinge pe utilizatorii reţelelor sociale. Drapelul Chinei prezintă cinci stele pe un câmp roşu. De când a fost proiectat prima dată, în 1949, culoarea roşie reprezintă revoluţia comunistă iar stelele unitatea poporului chinez sub conducerea Partidului, reprezentat prin steaua cea mai mare. Celelalte patru stele reprezintă cele patru clase sociale, aşa cum au fost definite de către fondatorul Republicii Populare Chineze Mao Zedong: ţărani, muncitori, burghezii inutili şi capitaliştii patrioţi. În versiunea steagului prezentat la Jocurile Olimpice de la Rio stelele minore în loc să fie orientate spre centru, în direcţia stelei mai mari (care reprezintă Partidul), sunt tipărite orizontal, sunt orientate în jos. O greşeală de neiertat!

"Unii utilizatori de internet atenţi au constatat că cele cinci stele care apar pe steagul utilizat în timpul Jocurilor Olimpice au probleme", a denunţat microblogul oficial al televiziunii chineze de stat. Pe Weibo, echivalentul de Twitter din China, s-au declanşat polemici. "În cazul în care steagurile sunt "Made în China" ar fi destul de jenant", a comentat un utilizator.

Totuşi, înaintea startului jocurilor, televiziunea chineză de stat s-a lăudat că "toate steagurile naţionale prezente la ceremonia de deschidere au fost produse în China".

Diplomaţii chinezi au adresat o plângere oficială Comitetului Olimpic sugerând că eroarea a fost a unei companii ce nu este chineză. Luni, 8 august, Consulatul chinez din Rio a scris pe contul său oficial Weibo că forul organizator - Comitetul Olimpic a cerut scuze şi a solicitat companiei în cauză, al cărui nume nu este menţionat, să repare eroarea. Compania în cauză, a afirmat însă că, din moment ce protocolul cere ca toate steagurile să fie aprobate de către Comitetul Olimpic Naţional din ţările respective, "steagul chinezesc a fost aprobat de Comitetul Olimpic Chinez".

Dar iată că apare o ultimă versiune a Comitetului Olimpic, care afirmă că steagurile au fost fabricate de către o societate braziliană. Chiar dacă nu se ştie încă cine a greşit, este clar că steagurile nu au fost încă înlocuite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor