Jurnalista Mariana Raţă scapă de dosar penal: E o victorie a noastră comună

Cu toate că a obţinut victoria, jurnalista Centrului de Investigaţii, Mariana Raţă, consideră că interpretarea abuzivă a legii privind datele cu caracter personal este o adevărată pacoste pentru jurnalişti, rămânând în continuare o problemă.
Mariana Raţă, Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Mariana Raţă, Centrul de Investigaţii Jurnalistice (facebook.com/rata.mariana)

Procuratura municipiului Chişinău a decis să nu demareze urmărirea penală pe numele jurnalistei Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), Mariana Raţă. Despre acest lucru a scris chiar jurnalista, pe pagina sa de Facebook, menţionând că a vorbit cu procurorul şi „m-a anunţat că a semnat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale”.

„E o victorie a noastră comună. A tuturor celor care s-au solidarizat. Vă mulţumesc tuturor pentru susţinere. Problema însă rămâne. Interpretarea abuzivă a legii privind datele cu caracter personal devine o adevărată pacoste pentru noi. Haideţi să nu ne oprim şi să rămânem solidari pentru a ne revendica dreptul de a avea acces la informaţii publice pe care să le putem oferi cetăţenilor”, a menţionat Mariana Raţă.

„Este important să înţelegem că toţi jurnaliştii din Republica Moldova devin vulnerabili atât timp cât există o lege care poate fi interpretată şi este interpretată tot mai des în mod abuziv împotriva noastră, limitându-ne accesul la informaţie. Este momentul să ne solidarizăm şi să cerem modificarea acestei legi”, a opinat Mariana Raţă.

Şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru a confirmat pentru UNIMEDIA că miercuri „a fost emisă ordonanţa de refuz în pornirea urmăririi penale, din lipsa în acţiunile acesteia a elementelor constitutive ale infracţiunii. Este o soluţie evidentă adoptată pe acest caz, dat fiind că jurnalista nu este subiect al infracţiunii invocate de petiţionar. Potrivit legislaţiei, Procuratura este obligată, din moment ce recepţionează o plângere să o examineze, să audieze părţile pentru a emite în consecinţă o hotărâre legală pe fiecare caz în parte”.

Menţionăm că fostul comisar municipal, Vladimir Botnari a depus o plângere pe numele jurnalistei CIJ, Mariana Raţă, invocând secretul datelor cu caracter personal, despre care Alina Radu, şefa Ziarului de Gardă a specificat că „deja ne sufocă pe toţi”.

„În fiecare zi, fiecare instituţie liberă de presă, primeşte un refuz de acces la informaţie invocându-se date cu caracter personal. În acest caz, de exemplu, cu ex-comisarul Botnari, se invocă faptul că s-ar fi folosit şi numele soţiei sau copiilor. Domnul Botnari şi-a înscris casele, palatele etc. pe care şi le-a construit, fiind în funcţie publică, pe numele familiei, şi atunci un jurnalist este obligat să informeze publicul”, a declarat Alina Radu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Notabil este faptul că preşedintele Comisiei parlamentare pentru mass media, Vladimir Hotineanu a menţionat că jurnaliştii nu dispun de protecţie specială, iar Botnari nu a făcut decât să-şi apere drepturile de cetăţean. „Dumneavoastră, de fapt, încercaţi să încălcaţi dreptul la opinie al fiecărui om, dreptul la libertate. Nu este jurnalistul supra-protejat. Nici preşedintele nu e protejat. Şi dacă cetăţeanul consideră că nu este corect, îl dă în judecată şi pe preşedintele ţării. Fiecare se apără şi jurnaliştii trebuie să se apere ca toţi ceilalţi. Nimeni nu are protecţie specială”, a explicat Hotineanu pentru report.md.