Kârgâzstanul anulează un tratat de cooperare deoarece SUA a premiat un dizident kârgâz întemniţat

Activistul kârgâz pentru drepturile omului Azimjan Askarov.
Activistul kârgâz pentru drepturile omului Azimjan Askarov. (Captură Foto)

Kârgâzstan a anulat marţi un tratat de cooperare cu SUA, într-o dispută diplomatică declanşată de decizia Washingtonului de a atribui un prestigios premiu unui militant pentru drepturile omului din Kârgâzstan condamnat la închisoare pe viaţă în această ţară, conform Moscow Times.

Premierul kârgâz Temir Sariyev a ordonat cabinetului său să renunţe la acordul bilateral cu SUA din 1993. Acest acord nu va mai fi valid începând cu 20 august.

Acordul respectiv prevedea ajutor american pentru Kârgâzstan ce putea intra în ţară fără perceperea de taxe vamale sau orice alte plăţi.

Personalul american localizat în Kârgâzstan în cadrul programelor de ajutor, atât civile cât şi militare, a obţinut un statut aproape diplomatic în baza acordului din 1993.

Ministerul de Externe din Kârgâzstan a protestat vineri pe lângă Washington după ce Departamentul de Stat american a oferit în acest an Premiul pentru Drepturile Omului lui Azimjon Askarov, un jurnalist şi activist care ispăşeşte o condamnare pe viaţă pentru incitare la ură etnică în fosta republică sovietică.

Organismele locale şi internaţionale pentru drepturile omului au cerut eliberarea sa din închisoare.

SUA a avertizat luni Kârgâzstanul că prin anularea acordului vor fi subminate o gamă largă de programe, ce variază de la securitate la chestiuni umanitare şi democraţie.

Această dispută are loc în condiţiile în care Kârgâzstanul intră din ce în ce mai mult în sfera de influenţă a Rusiei, adaugă Moscow Times.

Kârgâzstanul tocmai s-a alăturat Uniunii Economice Eurasiatice, care este condusă de Moscova şi care este văzută de critici ca o încercare a Rusiei de a reface fosta Uniune Sovietică.

Rusia deţine deja o bază aeriană militară în apropierea capitalei kârgâze Bişkek şi s-a implicat în mai multe proiecte economice ample în această ţară. Sute de mii de imigranţi din Kârgâzstan lucrează de asemenea în Rusia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe