Kievul aprobă sancţiunile destinate Rusiei, inclusiv blocarea tranzitului de gaze către UE

(STR / AFP / Getty Images)

Parlamentul de la Kiev a aprobat marţi, la prima citire, pachetul de sancţiuni anti-Rusia, care include 29 de măsuri, inclusiv blocarea tranzitului de gaze ruseşti pe teritoriul Ucrainei, relatează Novinite.

Unele sancţiuni, inclusiv potenţiala interdicţie asupra tranzitului de gaze naturale ruse şi altor resurse energetice prin Ucraina, ar putea să afecteze Uniunea Europeană, apreciază RT.

Europa primeşte aproximativ 15% din necesarul de gaze din Rusia, în timp ce Bulgaria, statele baltice, Finlanda şi Republica Cehă sunt dependente aproape în totalitate de resursele ruse.

Potrivit presei ruse, Germania, care cumpără o treime din necesarul de gaze din Rusia, a îndemnat Ucraina să nu blocheze furnizările de petrol şi gaze către Europa.

„Guvernul federal speră că Ucraina nu va implementa măsura anunţată de premierul Arseni Iaţeniuk, vineri”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Săptămâna trecută, premierul ucrainean a introdus o rezoluţie pentru sancţionarea Rusiei în parlament, care include o interdicţie asupra tranzitelor pe teritoriul ţării. Proiectul de lege conţine 26 de restricţii destinate Rusiei, dar cea mai controversată din ele este interdicţia aplicată tranzitului de energie. Iaţeniuk speră că măsura va ajuta la întreruperea dependenţei ţării sale de gazul rusesc, dar măsura ar putea afecta cel mai mult Uniunea Europeană.

O soluţie posibilă a problemei ar fi semnarea unor noi acorduri directe între compania de stat a Ucrainei, Naftogaz, şi companiile ruse care nu au fost incluse pe lista de sancţiuni la tranzitul de gaze.

Astfel de companii, potrivit Naftogaz, vor primi permisiunea de a efectua tranzitul de gaze prin ţară către Uniunea Europeană, Turcia şi Moldova.

„Naftogaz din Ucraina insistă asupra faptului că ar fi un partener de încredere în transportul de gaze naturale către Uniunea Europeană. Compania îşi afirmă disponibilitatea de a efectua în continuare livrări ireproşabile de gaze naturale către consumatorii europeni”, a declarat directorul Naftogaz, Andrii Kobolev.

Gerhard Roiss, directorul executiv al companiei austriece OMV, afirma marţi, că oprirea tranzitului gazelor ruseşti de către Ucraina nu ar fi un scenariu realist.

Experţii sugerează că încheierea tranzitului prin Ucraina ar putea însemna o mai mare susţinere pentru proiectul Rusiei, South Stream, care se află sub evaluările Uniunii Europene. Comisia Europeană vrea ca liderul proiectului, Gazprom, să se conformeze legislaţiei anti-monopol a UE.

Căutarea unor rute alternative pentru distribuirea gazului rusesc ar putea avantaja un alt gazoduct care evită Ucraina – Nord Stream. În prezent acesta operează la jumătate din capacitatea sa, iar o posibilă interdicţie din partea Ucrainei ar putea împinge gazoductul la o capacitate de operare completă.