Kievul avertizează forţele pro-Rusia: ”vor fi 4.000 de coşciuge”

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014. (youtube.)

După ce paramilitarii pro-Rusia au refuzat planul de încetare a focului propus de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, forţele guvernamentale au lansat cel mai puternic atac în estul Ucrainei de până acum.

Luptele grele au început în jurul orei patru dimineaţa în apropierea oraşului Krasny Liman, care se află sub controlul guvernului de la începutul acestei luni.

”Am emis un ultimatum către terorişti pe parcursul nopţii, cerându-le să predea armele. Le garantăm siguranţa şi o investigaţie în conformitate cu legea ucraineană… Au refuzat”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Vladyslav Seleznyov.

”Acum încercăm să avansăm prin încercuire. Ei încearcă să scape”, a adăugat acesta.

Nu au putut fi obţinute detalii imediate cu privire la conflicte din tabăra forţelor pro-Rusia.

Poroşenko, numit în funcţie pe 7 iunie, a promovat un plan de pace pentru a înceta revolta separatistă, inclusiv o ofertă unilaterală de a stopa atacul oferind amnistierea forţelor pro-Rusia atâta timp când depun armele.

Poroşenko a aranjat joi o întâlnire cu oficialii regionali din Doneţk şi Lugansk – zona principală a conflictelor – însă a exclus o întâlnire cu forţele pro-Rusia.

Până la 4.000 de paramilitari pro-Rusia ar putea fi implicaţi în bătălia de joi din apropiere de Krasny Liman, potrivit surselor din armată. Ambele tabere folosesc autovehicule blindate şi posibil tancuri.

Întrebat despre un raport conform căruia ar fi implicaţi 4.000 de paramilitari pro-Rusia, purtătorul de cuvânt ucrainean a răspuns: ”Atunci vor fi 4.000 de coşciuge”.