Libanul anunţă formarea unui nou cabinet

Libanul a anunţat formarea unui cabinet cu 30 de miniştri, ce va fi condus de premierul Saad al-Hariri.
Premierul libanez Saad al-Hariri.
Premierul libanez Saad al-Hariri. (Getty Images)

Noul guvern a fost anunţat duminică la televiziunea de stat şi aduce împreună întregul spectru politic al ţării, cu excepţia Partidului Creştin Falangist, care nu a acceptat portofoliul ce i-a fost oferit.

“Astăzi a fost format un nou guvern. Este un guvern de uniune”, a declarat Hariri despre noul cabinet, format la şase luni după alegerea preşedintelui Michel Aoun.

În noua formulă sunt menţinuţi Gebran Bassil în funcţia de ministru de Externe, Ali Hassan Khalil în funcţia de ministru al Finanţelor şi Nouhad Machnouk în funcţia de ministru de Interne. Mai fac parte din cabinet Yacoub al-Sarraf, ca nou ministru al Apărării şi Cesar Abou Khalil ca nou ministru pentru Energie şi Apă. Mai mult, au fost create noi posturi precum ministru pentru anticorupţie şi ministrul statului pentru probleme legate de femei.

În 31 octombrie, legiuitorii libanezi l-au ales pe Aoun preşedinte, punând capăt unui gol prezidenţial de 29 de luni.

La depunerea jurământului în clădirea Parlamentului, Aoun a declarat că Libanul trebuie protejat de “incendiile regionale”, făcând referire la grupurile de militanţi finanţate de elemente externe în vecina Siria, pe lângă crizele din Irak şi Yemen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe