Un controversat "mic decret" egiptean, pentru capriciul regelui din Bahrain

Al Sisi modifică o lege care interzice străinilor să cumpere proprietăţi în Sinai, pentru a satisface un capriciu imobiliar al regelui din Bahrain
Regele din Bahrain cu preşedintele Egiptului
Regele din Bahrain cu preşedintele Egiptului (Preşedinţia egipteană)
Mioara Stoica
11.10.2016

Monarhilor din Golful Persic, atinşi de harul petrodolarilor, nu le este respinsă nicio dorinţă. Nici chiar atunci când, pentru a le îndeplini capriciile sunt necesare excepţii de la lege. Aşa s-a întâmplat în Egipt, când preşedintele şi fostul şef al armatei, Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi, a aprobat un decret prin care regele din Bahrain, Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa, în vârstă de 66 de ani, poate cumpăra proprietăţi în Sinai, teren a cărui proprietate este rezervată doar cetăţenilor egipteni.

Legea nu lasă nicio îndoială: pot fi proprietari de terenuri şi locuinţe în strategica peninsulă Sinai, numai de egiptenii care nu au altă cetăţenie. Aceasta nu este singura cerinţă. În plus, ambii părinţi trebuie să fie de origine egipteană. Interdicţia privind străinii a intrat în vigoare în urmă cu patru ani, când Al Sisi era ministru al Apărării. Până în acel moment era permis ca arabii să dobândească proprietăţi în arendă. Cu toate acestea, textul tocmai a cunoscut prima excepţie, spre deliciul alteţei din Bahrein.

Monitorul Oficial egiptean a publicat, duminică, 9 octombrie, modificarea legală, care îl echivalează pe regele din Bahrein cu restul egiptenilor în baza a două articole din constituţiile din 2012 şi 2015. Potrivit agenţiei de ştiri de stat Mena, ştirea fiind preluată de situl web elmondo.es, modificarea va permite lui Hamad să construiască trei palate în Golful Naama, în inima oraşului de coastă Sharm el Sheikh, un vechi sat de pescari pe care Hosni Mubarak l-a transformat într-o staţiune de vacanţă renumită.

Hamad a devenit obsedat de locaţia situată pe malul Mării Roşii după ce a vizitat golful, în aprilie a.c. Cu câteva zile înaintea vizitei, regele din Bahrein s-a întâlnit cu Al Sisi în Cairo. În cadrul reuniunii, care a avut loc la palatul prezidenţial Ittihadiya, ambii lideri şi-au adresat reciproc complimente. Al Sisi a declarat că nu va uita niciodată că oaspetele său a fost primul monarh al Golfului Persic care a vizitat ţara faraonilor după lovitura de stat, din iulie 2013, care a dus la izgonirea islamistului Mohamed Morsi.

Înălţimea Sa, în schimb, a lăudat rolul Egiptului ca fiind un "far al culturii şi ştiinţei" în regiune şi "piatra de temelie a securităţii şi a stabilităţii în Golf şi în întreaga lume arabă", relatează acelaşi site web. În timpul călătoriei sale pe teritoriul egiptean, Hamad a fost, de asemenea, decorat cu Ordinul Nilului, cea mai înaltă distincţie pe care o acordă Statul egiptean, în semn de recunoştinţă pentru "relaţiile de lungă durată între cele două ţări, precum şi poziţia onorabilă a Majestăţii Sale în sprijinul Egiptului".

O origine controversată

Norocosul Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa, liderul unui clan sunnit ajuns pe tron în 1783, guvernează o populaţie majoritar şiită, care, în 2011 – în urma revoltelor care au tranzitat restul lumii arabe – s-a ridicat împotriva monarhului şi de atunci a suferit o represiune atroce susţinută de statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului. "Familia Al Khalifa deţine frâiele monarhiei autocratice sunite, care este acuzată că reprimă sistematic populaţia şiită", aminteşte pentru publicaţia La Otra Cronica Nicholas McGeehan, cercetător la Human Rights Watch (HRW), care, ca un adevărat detectiv, a colectat informaţii despre torturile şi crimele înregistrate în ultimii ani.

Alături de propriul său urmaş, Hamad este proprietarul în Bahrain, o mică insulă de 765 de kilometri pătraţi şi 1,3 milioane de locuitori - jumătate dintre ei fiind străini. În ultimii cinci ani, în timp ce jandarmii reprimau cu sânge şi foc demonstraţiile, familia regală se bucura de splendoarea cursei de Grand Prix Formula 1 , din 2004, care se desfăşura pe circuitul Sajir, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de oraş. Un capriciu regal care a costat 150 de milioane de dolari.

Noul proprietar din Sharm el Sheikh, care va avea ca vecin clanul Mubarak, a învăţat să guverneze la fel ca tatăl său, care a murit în 1999 şi are o istorie sordidă de încălcări ale drepturilor omului.

"Isa Al Khalifa a dizolvat primul parlament adevărat pe care l-a avut Bahrain şi a comis încălcări grave ale drepturilor omului împotriva propriilor cetăţeni, care s-au ridicat pentru a revendica drepturile omului şi pentru democraţie. Persoanele au dispărut, au fost torturate până la moarte şi executate. Unii cetăţeni şi-au pierdut cetăţenia şi au fost forţaţi să ia drumul exilului. Lista crimelor este fără sfârşit", scrie pentru ziarul El Mundo, Maryam Al Jawaja din Bahrein, o bine-cunoscută activistă pentru drepturile omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale