Lovitură pentru traseişti. Liberalii vor ataca la CCR "derapajele" actualului Cabinet

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Liberalii au anunţat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, că vor contesta la Curtea Constituţională controversata ordonanţă a migraţiei politice, OUG 55, care i-a adus PSD-ului o armată de aleşi locali în pragul alegerilor prezidenţiale, în contextul în care Senatul a adoptat proiectul de lege de aprobare a ordonanţei respective, în forma transmisă de Guvern.

PNL anunţă că îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia Guvernul Ponta a emis OUG 55/2014 cu încălcarea Constituţiei, subliniind totodată că tergiversarea parcursului acestei OUG prin Parlament până după alegeri, ca şi expirarea termenului introdus de prevederile ei, nu schimbă cu nimic eroarea Cabinetului PSD.

"Tocmai de aceea, PNL va sesiza Curţii Constituţionale faptul că OUG 55/2014 emisă de Guvernul condus de Victor Ponta încalcă Legea fundamentală, cu atât mai mult cu cât singura urgenţă care a motivat adoptarea actului normativ a fost cea electorală. În plus, articolul 115 din Constituţie prevede explicit că ordonanţele de urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, or, în acest caz, administraţia publică locală este o instituţie fundamentală", au transmis liberalii.

În viziunea liberalilor, folosirea unor instrumente legislative aflate la îndemâna Guvernului şi a premierului doar în logică electorală nu trebuie să mai fie o practică în România, motiv pentru care aceste "derapaje evidente dovedite de actualul Cabinet" trebuie sancţionate.

Odată cu legea de aprobare a OUG 55 votată astăzi de senatori, liberalii au dreptul legal de a sesiza CCR, până acum acest lucru nefiind posibil pentru că, potrivit legii, ordonanţele de urgenţă nu pot fi atacate decât de Avocatul Poporului, respectiv de Victor Ciorbea.

Nu se ştie ce se va întâmpla dacă CCR consideră legea neconstituţională şi toate efectele ordonanţei vor trebui anulate şi dacă acest lucru înseamnă că aleşii locali care au migrat vor fi obligaţi să se întoarcă la partidele pe care le-au părăsit sau îşi vor pierde direct mandatele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne