Sondaj Inscop: Iohannis, peste Isărescu şi Ponta în clasamentul încrederii

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Un sondaj realizat de agenţia Inscop Research arată că preşedintele ales, Klaus Iohannis, este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere, având un avantaj de 14,3% faţă de ocupantul locului doi, Guvernatorul BCR Mugur Isărescu, şi de 33,9% comparativ cu premierul Victor Ponta, notează Agerpres.

Potrivit baromentrului efectuat de Inscop la solicitatea ziarului Adevărul, Iohannis se situează în fruntea clasamentului încrederii în personalităţi fiind cotat cu 60% la categoria încredere multă şi foarte multă. Pe locul secund în clasamentul Inscop se află Guvernatorul BCR, Mugur Isărescu, cu 45,7%, în timp ce premierul Victor Ponta ocupă poziţia a treia, acumulând un procent de 26,1% la categoria încredere multă şi foarte multă.

Surprinzător, pe poziţia a patra se situează primarul Capitalei Sorin Oprescu, creditat cu 23% încredere multă şi foarte multă, iar la o diferenţă de numai 0,5% de procente de acesta se află Călin Popescu Tăriceanu. La diferenţă mică, în clasament, urmează preşedintele Traian Băsescu, cotat cu un procent 20,7% la încredere.

În clasamentul încrederii în personalităţi se mai regăsesc George Maior – 19%, Mircea Geoană – 18,2%, Mihai Răzvan Ungureanu – 17,8%, Cătălin Predoiu – 15,7%, Monica Macovei – 15,6% şi Crin Antonescu – 14,3%.

Politologul Remus Şefureac, director Inscop, a interpretat clasamentul încrederii în personalităţi, precizând că alegerile prezidenţiale au avut un impact puternic asupra modului de percepere a românilor, care l-au recompensat pe Iohannis şi au sancţionat restul oamenilor politici.

”Practic, românii îl recompensează pe Klaus Iohannis şi sancţionează restul oamenilor politici (cu mici excepţii ale unor lideri care înregistrează creşteri foarte uşoare). Datele privind încrederea în personalităţi trebuie analizate cu reţinere, ţinând cont de contextul emoţional rezultat după alegeri. Rămâne de văzut dacă scorurile actuale vor fi confirmate în sondajele din ianuarie-februarie. Până atunci, poza de moment reprezintă rezultatul încărcăturii emoţionale intense de la nivelul opiniei publice, care evaluează actorii politici cu o grilă mai severă, posibil conjuncturală, inclusiv în contextul discursului public legat de împrospătarea clasei politice”, a afirmat Ştefureac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne