Zegrean respinge cererile legate de ANI

Augustin Zegrean în Parlamentul României
Augustin Zegrean în Parlamentul României (Epoch Times România)

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a explicat, marţi, că modificarea textelor de lege care vizează instituţiile ar putea să „deregleze rău statul de drept în România”, relatează Agerpres.

Răspunsul preşedintelui CCR survine în contextul în care jurnaliştii i-au adresat întrebări privind articolul 87 din Legea 161/2003, în baza căruia Agenţia Naţională de Integritate poate declara starea de incompatibilitate.

Augustin Zegrean consideră că o schimbare parţială a Constituţiei va deregla statul de drept, de vreme ce ”toate instituţiile sunt aranjate pe această Constituţie şi pe acest sistem”.

"Constituţia actuală este gândită pentru acest sistem. Toate instituţiile sunt aranjate pe această Constituţie şi pe acest sistem. Dacă se umblă numai la unele instituţii, s-ar putea să se deregleze rău statul de drept în România", a afirmat şeful CCR înaintea şedinţei de marţi.

Întrebat de jurnalişti dacă trebuie schimbată din temelie Constituţia, Zegrean a răspuns: ”Poate că da”.

Curtea Constituţională va dezbate pe 16 decembrie chestiunile legate de articolul din Legea 161/2003 în baza căruia Agenţia Naţională de Integritate i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, printre care şi preşedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.