Lupta cu ANI. Planul PSD de a-i scăpa de incompatibilitate pe cei 1.200 de aleşi local

Victor Ponta, preşedinte PSD
Victor Ponta, preşedinte PSD (Epoch Times România)

În contextul alegerilor care bat la uşă, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene ai PSD cer partidului să-i scape de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în schimbul implicării lor în campania electorală. Potrivit unor calcule interne, aproximativ 1.200 de aleşi locali s-ar afla în prezent în stare de incompatibilitate, astfel că vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis acestora sâmbătă, în cadrul unei întâlniri la Poiana Braşov, că va redeschide urgent discuţia pentru „lămurirea regimului incompatibilităţilor”, scrie luni Gândul.

Aleşii locali sunt nemulţumiţi că legea actuală le interzice participarea în Adunările Generale ale Acţionarilor ale operatorilor locali de apă, canal sau slubrizare. Până în prezent ANI a constatat că 95 dintre aceştia se află în stare de incompatibilitate, printre aceştia numărându-se şi Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Constantin Boşcodeală, precum şi foarte mulţi primari de comune, recordul fiind deţinut de judeţul Constanţa.

Anul trecut, la presiunea primarilor, Guvernul Ponta a elaborat un proiect de ordonanţă care stabilea că primarii şi preşedinţii CJ pot să intre în AGA acestor societăţi comerciale de interes local, dar acesta a fost blocat de criticile venite din partea Comisiei Europene care s-a opus modificării regimului incompatibilităţilor.

USL a schimbat atunci strategia şi a iniţiat în Parlament 3 proiecte de lege paralele. Cel mai avansat dintre acestea nu a reuşit să întrunească, în februarie, numărul de voturi necesar în condiţiile crizei din USL, dar acum vine din urmă un al doilea proiect de lege, marca PSD, care se află în prezent pe ordinea de zi a Senatului. Pentru a fi adoptat proiectul de lege necesită 86 de voturi, iar noua coaliţie are susţinerea a 93 de senatori, ceea ce înseamnă că aleşii locali sunt la un pas de a scăpa de presiunile ANI.

Vicepremierul Liviu Dragnea a invocat în apărarea aleşilor locali o scrisoare recentă din partea unui director al Comisiei Europene în care „spune ce spunem şi noi”, însă potrivit unor surse guvernamentale citate de Gândul, această scrisoare ar fi fost urmată de o alta în care directorul insista că „CE nu sugerează nicio modificare în privinţa regimului incompatibilităţilor” şi că România trebuie să rămână la recomandările din MCV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne