Macovei: Politicienii corupţi care fură din banii publici vor să-şi păstreze averile. Nu pot fi lăsaţi să continue

Motto-ul Directivei confiscării este: urmăreşte banii, pune-i sub sechestru, în orice colţ de lume ar fi, aşa încât să poată fi confiscaţi, a dezvăluit europarlamentarul Monica Macovei.
Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Guvernul va avea dificultăţi să convingă Parlamentul să adopte legea de transpunere a Directivei confiscării într-o formă corespunzătoare, pentru că mulţi politicieni se vor opune, a atras atenţia, la a VI-a Conferinţă pan-europeană a oficiilor de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

"Politicienii care fură din banii publici, care sunt corupţi, vor să-şi păstreze averile. Dar nu pot fi lăsaţi să continue. Cred că sunt inculpaţi sau infractori care preferă să stea 2-3 ani la închisoare şi apoi să iasă, averea să le rămână intactă şi să ştie ca şi-au asigurat 2-3 generaţii după ei. Asta trebuie să schimbăm şi să nu mai fie siguri că rămân cu averea. Este o bătălie care trebuie câştigată şi e o bătălie pentru care merită să ne luăm orice riscuri", a declarat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a arătat că Directiva confiscării prevede sechestrarea bunurilor şi confiscarea lor, confiscarea extinsă a bunurilor care nu pot fi justificate prin venituri, confiscarea de la terţi, precum şi confiscarea atunci când procesul nu ajunge la o condamnare dacă, pe baza probelor administrate, s-ar fi ajuns la o condamnare.

"Cred, de asemenea, că cel mai în măsură şi cel mai interesat să urmărească executarea până la capăt este judecătorul care a dispus confiscarea. Pentru că acest judecător a gândit, a administrat probele, crede în ele, a dispus confiscarea şi este singurul interesat să meargă cu ea până la capăt", a punctat Monica Macovei.

Discursul integral al fostului ministru al Justiţiei poate fi urmărit aici.