MAE cere românilor din Siria să părăsească zona

Sigla Ministerului Afacerilor Externe
Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ioana Statescu
28.11.2012

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află în Siria să părăsească ţara cât mai curând posibil, pe fondul situaţiei din ce în ce mai tensionate din zonă.

”Având în vedere că situaţia din Siria a cunoscut o deteriorare profundă şi accelerată în ultimele zile, atât în capitală cât şi în alte regiuni ale ţării (îndeosebi Alep), Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să o părăsească cât mai curând posibil, prin mijloacele de transport încă operaţionale”, se arată în alerta publicată pe site-ul MAE.

Potrivit anunţului, în prezent, cele mai violente lupte de la declanşarea revoltelor au loc în Alep, acolo unde forţele regimului folosesc inclusiv armament greu şi mijloace de aviaţie. Forţele înarmate ale opoziţiei sunt concentrate în zone aglomerate şi dens populate, de unde are loc un exod masiv al populaţiei.

”Temerile comunităţii internaţionale sunt legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, de amploare, mai mare decât cele care au avut loc la Homs şi Hama”, se arată pe site-ul MAE.

Cetăţenii români sunt avertizaţi că singurele rute de evacuare din Siria sunt cele tereste, spre statele vecine, în condiţiile în care Consiliul Uniunii Europene s-a pronunţat în luna iulie 2012, asupra încadrării companiei de stat „Syrian Airlines” pe lista de sancţiuni a UE.

”Cetăţenii români sunt avertizaţi că există în continuare riscul ca mai multe oraşe şi căi de comunicaţie, inclusiv autostrăzi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep şi Damasc-Iordania) să fie temporar închise. Legăturile de comunicaţie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări. Există, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste în locuri publice. Cetăţenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să evite în totalitate deplasările în localităţile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb şi suburbiile Damascului”, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, cetăţenii români care nu pot părăsi încă zonele în care se află în Siria sunt sfătuiţi să evite zonele aglomerate în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice şi să nu folosească aparatură fotografică sau video în aceste zone sau în apropierea instituţiilor publice, să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita şi să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă. De asemenea, românii din zonă sunt sfătuiţi să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale cu privire la limitările de circulaţie, să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să informeze misiunea diplomatică în legătura cu situaţia lor în orice moment dificil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor