Maia Sandu, la APCE: Provocarea de bază în Moldova este crearea unui stat democratic şi funcţional

Prima prioritate este să fie oprită corupţia generalizată, a susţinut Maia Sandu la APCE, întrucât acest flagel frânează democraţia, erodează sectorul public şi întreprinderile de stat.
Maia Sandu, discurs la APCE
Maia Sandu, discurs la APCE (presedinte.md)

Preşedinta Maia Sandu a prezentat luni, 19 aprilie, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la Strasbourg, priorităţile pentru Republica Moldova în următorii ani: o luptă autentică împotriva corupţiei, legi funcţionale şi un sistem judecătoresc responsabil şi independent, condiţii bune pentru afaceri, un mediu mai bun, infrastructură dezvoltată şi sisteme de sănătate şi educaţie de calitate.

Prima prioritate este să oprim corupţia generalizată, a declarat şefa statului, întrucât corupţia frânează democraţia, erodează sectorul public şi întreprinderile de stat. „Funcţionarii publici nu sunt traşi la răspundere pentru acţiunile lor. Iar cei care trebuie să oprească abuzurile - judecătorii, procurorii, funcţionarii din instituţiile de drept - sunt de multe ori cei care comit infracţiunile. Drept urmare, vedem o neîncredere în continuă creştere dintre stat şi societate.”

„În al doilea rând, trebuie să fie reformat sectorul justiţiei. Este fundamentul necesar pentru a creşte investiţiile în economia Moldovei, locale şi internaţionale şi pentru a consolida eficienţa sectorului public.

În al treilea rând, un stat mai puţin corupt şi cu un sistem judecătoresc imparţial, independent va crea o temelie puternică pentru o economie funcţională şi pentru creştere economică”, a menţionat Maia Sandu.

Mai mult, aceasta a notat că potrivit evaluărilor internaţionale, Moldova se confruntă cu fluxuri financiare ilegale de aproape 1 miliard de dolari pe an din cauza corupţiei, contrabandei şi spălării banilor. Este o sumă imensă pentru Moldova. Doar o parte din aceşti bani ar fi suficientă pentru a dubla salariile profesorilor sau pentru a repara majoritatea drumurilor din ţară.

„Moldovenii sunt oameni muncitori. Banii pe care cetăţenii îi câştigă ar trebui să fie direcţionaţi în beneficiul tuturor, nu pentru palatele funcţionarilor corupţi.

Provocarea de bază în Moldova acum este să creăm un stat democratic şi funcţional, unde fiecare ştie că este răsplătit pentru munca depusă atât la nivel personal, cât şi pentru bunăstarea tuturor”, a adăugat preşedinta.

Maia Sandu a ţinut să mai noteze că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în curând în Moldova şi vor deschide posibilitatea schimbării personajelor politice care conduc ţara. Alegerile viitoare vor oferi o şansă unică de a urma o agendă de reforme serioase, de a păşi din nou pe calea spre democraţie şi de a restabili încrederea dintre oameni şi stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe