Majorările salariale promovate de ALDE-PSD înainte de alegeri, undă verde de la CCR

Majorările salariale pentru personalul din Sănătate şi Educaţie promovate înainte de alegeri de alianţa PSD-ALDE sunt constituţionale, au decis judecătorii CCR.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a dat undă verde majorărilor salariale pentru personalul din Sănătate şi Educaţie, promovate, înainte de alegeri, de alianţa PSD-ALDE prin modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă nr. 20 referitoare la salarizarea în sectorul bugetar, respingând astfel sesizările înaintate în noiembrie de Guvernul Cioloş şi PNL.

Premierul Dacian Cioloş a explicat atunci că nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă, a amendamentelor care au fost propuse şi nici nu s-a respectat Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înaintea alegerilor parlamentare nu pot fi adoptate acte normative pentru mărirea salariilor.

Mai mult, în opinia premierului, nu s-a respectat principiul bicameralismului, care spune că o lege care e modificată fundamental faţă de forma votată de prima Cameră, atunci proiectul se reîntoarce pentru a fi dezbătute şi votate amendamentele.

"Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată. Vreau să fiu foarte clar: această solicitare vizează doar legea care modifică OUG 20, nu ordonanţa de urgenţă ca atare. O parte din vicii puteau fi corectate dacă ar fi existat o discuţie onestă între Guvern şi o parte din comisiile parlamentare. Impactul bugetar riscă să pună în pericol aplicarea unei legi a salarizării unitare în anii următori si oricum aceste modificări recrează sau adâncesc inechităţi salariale pe care noi le dorim corectate", a declarat la vremea respectivă Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne