Mâna dreaptă a fostului şef al securităţii chineze a fost arestat

Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze
Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Un locotenent şef al lui Zhou Yongkang, fostul ţar al securităţii chineze, a fost reţinut şi este investigat ca parte a unei proceduri disciplinare interne de Partid, potrivit unei surse familiare cu evenimentele.

Manevra împotriva ofiţerului, care a condus brigada de supraveghere a Departamentului de Supraveghere a Internetului din cadrul Ministerului de Securitate Publică, reprezintă o lovitură pentru Zhou Yongkang şi indică faptul că noua conducere, în frunte cu Xi, a început deja să ia măsuri împotriva acoliţilor fostului lider de partid Jiang Zemin, Zhou fiind un loialist cheie al acestuia.

Investigarea oficialului, numit doar "Zhou Tong", deşi nu este numele său real, a fost iniţiată în iulie 2012. Pentru a ajuta la desfăşurarea anchetei, a fost detaşat personal de la Departamentul Central de Propagandă, Ministerul Culturii şi alte departamente din sistemul de propagandă, în conformitate cu sursa.

Zhou Tong s-a folosit de poziţia sa pentru a cenzura informaţiile online negative despre Zhou Yongkang şi alţi membri ai fracţiunii lui Jiang, în timp ce răspândea informaţii dăunătoare despre membrii de partid pe care Zhou Yongkang voia să-i atace, potrivit sursei. El a fost recompensat de Zhou Yongkang şi de fostul secretar de partid din Beijing, Qi Liu, a menţionat sursa.

Alte surse au susţinut că Hu Jintao şi Xi Jinping au început să ia măsuri pentru investigarea şi arestarea lui Zhou Tong în luna iulie a anului trecut, la scurt timp după ce Liu Qi a demisionat. Ancheta a inclus 20 de provincii, inclusiv Gansu, Hunan, Hubei, Hebei, Henan, Shangdong, Guangzhou şi Guangxi, acest fapt datorându-se vastei reţele a lui Zhou Tong, potrivit sursei.

Informaţiile privind reţinerea lui Zhou Tong au apărut tocmai când chinezii obişnuiţi au început sa îl considere pe Zhou Yongkang responsabil pentru cenzura din China.

Petiţionari, care ţineau pancarte ce denunţau administrarea Comitetului pentru afaceri politice şi legislative (CAPL) de către Zhou Yongkang, un puternic organ de Partid care controlează forţele interne de securitate ale ţării, s-au adunat în faţa Universităţii Peking, Universităţii Tsinghua, Biroului de Stat pentru Scrisori şi Apeluri şi în alte zone din Beijing începând cu data de 20 decembrie, cerând ca Zhou să divulge informaţii despre activele sale personale şi despre cheltuielile reale ale sistemului de securitate. Poliţia nu a suprimat cu asprime aceste proteste, cum se întâmplă adesea în China.

În interiorul Partidului nu există un consens cu privire la modul în care trebuie rezolvată problema cu Zhou Yongkang, care a supravegheat ani de zile o extindere a puterii şi bugetului, CAPL, un organism de partid ale cărui operaţiuni afectează acum vieţile a sute de milioane de chinezi. Surse din China, care cunosc discuţiile dintre oficiali cheie de partid, au susţinut că dacă Zhou va fi vreodată pedepsit în mod public, Jiang Zemin, protectorul său politic, ar fi pregătit să se distanţeze de el, pentru a evita crearea impresiei că a fost forţat să sacrifice un locotenent cheie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe