Mass media din Hong Kong: Fostul ţar al securităţii chineze cerşea viaţa în timpul anchetei

Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze
Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze (Liu Jin / AFP / Getty Images)

S-a afirmat că Zhou Yongkang a cerut să i se cruţe viaţa şi şi-a demascat complicii, după ce şi-a mărturisit crimele pentru care ar putea fi condamnat la moarte, potrivit mass mediei din Hong Kong şi a mass mediei chineze din străinătate.

Fost membru al Biroului Politic Permanent şi şeful aparatului de securitate al regimului chinez, Zhou Yongkang a început să fie investigat oficial în august 2014 pentru “grave încălcări a disciplinei” – un termen al Partidului Comunist Chinez (PCC) sinonim cu corupţia – şi a fost acuzat pentru luare de mită, abuz de putere şi divulgarea secretelor de stat la începutul lunii aprilie.

S-a afirmat că, în timpul detenţiei, Zhou a refuzat să semneze documentele de detenţie, a afirmat că "este persecutat", a intrat în greva foamei, a înscenat o tentativă de sinucidere şi s-a comportat ca un dement, conform publicaţiei The Trend din Hong Kong.

Cu toate acestea, teatrul fostului Casap Şef al Partidului s-a terminat în scurt timp, după ce a simţit pe propria piele duritatea închisorilor comuniste.

Fostul ţar al securităţii chineze a cedat în timpul interogatoriilor şi a început să vorbească – făcând 22 de mărturii în cele 27 de sesiuni ale procesului, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie-martie a acestui an. Pentru crimele comise, Zhou ar putea primi pedeapsa cu moartea, a susţinut The Trend.

În luna martie, Ming Jing, un site de ştiri chinez din străinătate care publică informaţii despre scandalurile şi zvonurile legate de PCC, a susţinut că liderii de vârf ai regimului chinez se gândesc serios să îl execute pe Zhou Yongkang.

Comentatorul politic Ding Lüekai susţine că singura cale prin care Zhou şi-ar putea păstra viaţa este aceea de a oferi informaţii despre fostul lider chinez Jiang Zemin şi despre fostul vicepreşedinte al Chinei, Zeng Qinghong.

Cei trei au o istorie comună, fiind factori cheie în campania de persecutare a disciplinei spirituale Falun Gong. În cadrul persecuţiei, începută în 1999 prin mobilizarea întregului aparat de stat, milioane de practicanţi Falun Gong au fost arestaţi şi aruncaţi în închisori, lagăre de reeducare şi muncă forţată, au fost supuşi torturilor şi, conform estimărilor cercetătorilor, zeci de mii au fost ucişi prin recoltarea organelor lor cu forţa.

Cu toate că Jiang Zemin s-a retras din fruntea PCC în 2002, în anii 2002-2012 el a jucat un rol important în regimul chinez, controlând o facţiune politică pe care actual lider chinez Xi Jinping încearcă să o elimine prin intermediul aşa zisei campanii împotriva corupţiei.

Există semne că Zhou Yongkang ar putea dezvălui informaţii despre aliaţii săi politici. S-a afirmat că Zhou s-a pus în genunchi în faţa principalului ofiţer de investigaţii şi a pledat pentru viaţa sa de şapte ori, potrivit publicaţiei The Trend. În cultura chineză, gestul acesta, în special făcut de un vârstnic în faţa celor mai tineri, implică supunere totală.

Dacă Zhou Yongkang va alege să trăiască, este posibil ca Xi Jinping să obţină dovezile necesare pentru a doborî următorii cei mai mari doi “tigri” – un termen folosit de PCC pentru oficiali corupţi de nivel înalt – consolidându-şi astfel propria-i putere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.