Medici din Moldova, cercetaţi penal pentru corupţie şi neglijenţă

Un şef de secţie din cadrul Spitalului Clinic Republican este bănuit că ar fi pretins 1700 de euro pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale. La spitalul municipal din Bălţi, a fost stabilită efectuarea neautorizată a tratamentelor de radioterapie.
Medic primind mită
Medic primind mită (cna.md)

Ţurcan Aurel, şeful secţiei de chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Clinic Republican, este cercetat penal într-un dosar de corupţie. Medicul este bănuit că ar fi cerut 1700 de euro şi a primit 1200 de euro de la ruda unui pacient pentru efectuarea a două intervenţii chirurgicale.

Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din R. Moldova, la începutul lunii februarie 2017, tatăl denunţătoarei a fost internat în secţia chirurgie vasculară a Spitalului Clinic Republican din municipiul Chişinău pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale. Bărbatul a fost operat, iar ulterior urma să mai suporte o intervenţie care ar fi fost condiţionată de medicul-şef, susţinând că o va efectua după ce va achita 1200 de euro pentru prima şi 500 de euro pentru cea de-a doua intervenţie chirurgicală.

“La finele lunii februarie, femeia a transmis 1200 de euro sub controlul CNA - acţiune documentată video şi audio. În imagini se vede cum medicul ia banii şi îi returnează 200 de euro denunţătoarei, menţionând că îi face „o reducere". A doua intervenţie trebuia să aibă loc la sfârşitul lunii martie, însă medicul ar fi amânat operaţia, invocând diverse motive”, menţionează CNA într-un comunicat de presă.

CNA notează că medicul a fost audiat joi pe marginea cazului şi ar fi predat banii primiţi. Acum el este cercetat penal pentru corupere pasivă şi riscă de la 5 până la 10 ani de închisoare, cu amendă de la 300 000 până la 400 000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 7 până la 10 ani.

Concomitent, Procuratura Generală a R. Moldova anunţă că în urma investigaţiilor efectuate în cadrul ÎMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi, a fost stabilită efectuarea neautorizată a tratamentelor de radioterapie, de către personal necalificat prin utilizarea unei instalaţii cu raze „X”- Roentgen TA-02. În consecinţă au fost iradiaţi mai mulţi pacienţi, în cadrul şedinţelor de radioterapie şi cărora le-au fost cauzate arsuri cu raze roentgen.

Potrivit oamenilor legii, secţia imagistică medicală (radiografie), în care se află cabinetul de radioterapie, nu avea acreditările necesare, aparatul utilizat, fabricat în anul 1989, nu deţinea certificat de securitate şi nu era verificat metrologic.

Procurorii au dispus stoparea funcţionării instalaţiei cu raze „X” şi au iniţiat urmărirea penală atât pentru încălcarea din neglijenţă de către medic a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, cât şi în privinţa factorilor de decizie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălţi, şi ai Centrului Naţional de Sănătate Publică Bălţi pentru acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege. Pentru aceste infracţiuni, legislaţia prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe