"Migranţii au intrat şi au pornit prin Europa ca o hoardă, iar Europa nu a fost capabilă să ştie cine a intrat"

Europa este afectată în acest moment de o serie de crize - criza de creştere economică, criza socială, criza migraţiei ilegale, criza de securitate şi criza de leadership, este de părere Traian Băsescu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
10.04.2016

Migranţii au intrat şi au pornit prin Europa ca o hoardă, iar Europa nu a fost capabilă să ştie cine a intrat, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu în faţa câtorva sute de membri şi simpatizanţi PMP.

"Europa este afectată de câteva crize în momentul de faţă. Avem o criză de creştere economică. După marea criză financiară din 2008, Europa nu a reuşit să se lanseze într-o creştere economică solidă. Avem o criză socială. În Uniunea Europeană sunt 23 de milioane de şomeri, din care 60 la sută sunt tineri.

Avem o criză a migraţiei ilegale, scăpată de sub control şi fără soluţie. Mai mult, această criză a dărâmat piloni ai UE – Schengen şi Acordul de la Dublin.

Avem o criză de securitate, cu o Federaţie Rusă tot mai agresivă la frontiera de est a Uniunii Europene şi avem o criză de leadership politic. Europa cu aceste crize pe masă nu găseşte soluţii la niciuna dintre ele pentru că mulţi dintre liderii politici nu-şi asumă decizii decisive. Aceste crize nu pot fi rezolvate cu o Europa care îngheaţă în statutul ei actual", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

În opinia fostului preşedinte, statutul UE se depreciază pe zi ce trece pentru că, statele observând incapacitatea UE de a rezolva problemele, au început să acţioneze la nivel naţional.

"Nu poţi sta la nesfârşit când vezi că mama UE nu dă rezolvare problemelor. Însă trebuie avut grijă că rezolvarea naţională fragmentează Uniunea Europeană şi distruge şi bruma de unitate care există în interiorul UE.

Vecinii noştri din Ungaria – nu că am dorinţa de a-i critica – dar ridicolul ridicării gardurilor este un semn de exces şi de rupere a acelei fibre subţiri care ne mai ţine uniţi cu atâtea crize pe capul nostru. Singura formulă a păcii durabile pe continentul European este existenţa UE", a continuat Traian Băsescu.

Potrivit fostului preşedinte, dacă în loc să îi lase pe migranţi să intre ca o hoardă în Europa, statele ar fi acţionat unitar, situaţia ar fi putut fi cu totul alta în prezent.

"Cu totul alta ar fi fost situaţia migraţiei ilegale dacă am fi avut o Poliţie unică a UE. Puteai să deplasezi resurse umane dintr-o ţară în alta şi să pui sub control accesul în ţările UE. Să nu înţelegeţi că spun să le fi răsturnat bărcile, Doamne fereşte, dar ei au intrat prin Grecia şi Italia, s-au dus... Nu ştie nimeni cine a intrat, cum îl cheamă, de ce religie, câţi copii au, de unde vin, dacă a fost sau nu apropiat grupărilor teroriste.

Nu ştie nimeni nimic. Nu ştie nimeni dacă a venit cu toată familia sau, după ce ajunge în Germania cere să i se aducă cei zece fraţi şi zece surori. Au intrat şi au pornit prin Europa ca o hoardă, iar Europa nu a fost capabilă ca, la punctele de intrare să ştie cine a intrat", a adăugat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor