Mii de copii din Argeş făcuţi datori la stat de ANAF

sigla ANAF
sigla ANAF (Epoch Times România)

În jur de 11.000 de copii din Argeş s-au trezit "datori la stat". ANAF le-a trimis acestora înştiinţări să achite contribuţiile la asigurările de sănătate, relatează ştiri.tvr.ro.

Fiscul argeşean a considerat că alocaţiile copiilor sunt venituri, aşa că le-a cerut acestora să plătească şi contribuţii la asigurările de sănătate.

Deşi legea spune clar că minorii sunt asiguraţi gratuit în sistemul de sănătate, în Argeş statul a trecut la impozitarea alocaţiilor şi le-a cerut copiilor să dea înapoi, sub formă de contribuţie, 39 din cei 42 de lei pe care îi primesc drept alocaţie.

După ce informaţia a ajuns în presă, reprezentanţii Fiscului au dat vina pentru această problemă pe un program de calculator care i-a scos pe copii datori la stat.

"Deciziile de impunere au fost generate în urma unor rulări ale unor programe emise de Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei din cadrul ANAF", a declarat Ion Olteanu, din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Argeş.

Potrivit site-ului alba24, citat de Hotnews, şi în judeţul Alba s-au întâlnit cazuri similare.

Contactat de Hotnews, ANAF a transmis că nu a impozitat alocaţiile pentru copii ci dobânda bonificată de bănci pentru alocaţiile neridicate din conturile bancare:

"Conducerea ANAF a transmis către unităţile de administrare fiscală o circulară prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificată de bănci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare. Precizăm, încă o dată, că obiectul impunerii nu îl constituie alocaţia de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocaţiile din conturi", au transmis pentu hotnews, reprezentanţii ANAF.