Ministerul Apărării cumpără torpile uşoare antisubmarin

Fregata "Regele Ferdinand".
Fregata "Regele Ferdinand". (www.navy.ro)

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va cumpăra, prin Romtehnica, 18 torpile uşoare antisubmarin, a căror valoare este estimată la 16,5 milioane de euro, conform anunţului de achiziţie fiind postat pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Torpilele antisubmarin au ca loc de livrare portul Constanţa, urmând să doteze Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria. Conform MApN, pentru livrarea torpilelor va fi încheiat un acord-cadru cu un singur agent economic pe o durată de 5 ani. Firmele ce se vor înscrie la licitaţie trebuie să deţină o autorizaţie de securitate. Candidaţii străini care nu au sediul în România trebuie să mai deţină o certificare sau o acreditare acordată de un organism naţional ori internaţional, recunoscut de o ţară UE sau NATO, conform Mediafax. Procedura de licitaţie va fi restrânsă, numărul minim de participanţi preconizat fiind de 3, iar cel maxim de 7. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Garanţia de participare este de aproximativ 330.000 euro şi va fi depusă în etapa a II-a a procedurii numai de către candidaţii selectaţi iar ofertanţii din categoria întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia de o reducere cu 50% a garanţiei de participare. O altă condiţie impusă participanţilor este să fi executat, în ultimii 5 ani, livrări de produse similare, în valoare de cel puţin 74,250 milioane de lei.

Dotarea fregatelor cu aceste torpile înseamnă mărirea capacităţii de luptă antisubmarin a navelor fanion din Forţele Navale Române, în contextul în care, pe fundalul tensiunilor din Ucraina, oficialii români subliniază din ce în ce mai des necesitatea alinierii dotării armatei române la standarde cât mai apropiate de cele NATO.