Ministerul Sănătăţii, sancţionat pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV


1 decembrie - Ziua Mondială împotriva HIV/SIDA
1 decembrie - Ziua Mondială împotriva HIV/SIDA (Ishara S.KODIKARA / AFP / Getty Images)

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat cu avertisment Ministerul Sănătăţii pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV, ceea ce duce la încălcări grave ale dreptului la sănătate, a anunţat Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS).

Sesizarea referitoare la discriminare a fost făcută de ARAS, cu sprijinul UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) şi APADOR-CH. Organizaţiile respective ai atras atenţia că medicii notează diagnosticul "infecţie cu HIV" pe adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc.

"Această obligaţie a medicilor, determinată de rubricile adeverinţei, intră în contradicţie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a păstra secretul profesional", se arată în comunicatul organizaţiilor care luptă împotriva discriminării.

Ministerul Sănătăţii a fost considerat vinovat de CNCD pentru tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determină încălcări grave ale dreptului la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale, precum şi dreptul la demnitatea personală a persoanelor infectate HIV.

Responsabilii din Ministerul Sănătăţii au promis că vor trimite o circulară prin care vor informa medicii că acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinţe, dar nu s-a pus în aplicare nimic.

"Drept urmare, CNCD a constatat existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu potrivit art. 2, alin. 3 şi 4 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, sancţionând cu avertisment Ministerul Sănătăţii, însoţit de recomandarea de a remedia situaţia", a precizat ARAS.

"Adeverinţele medicale destinate angajatorilor şi altor instituţii non-medicale trebuie să se refere doar la capacitatea de muncă / instruire în colectivitate. De peste 20 de ani, spunem că însănătoşirea sistemului sanitar nu ţine doar de bani, ci şi de aplicarea legii drepturilor pacientului", a declarat managerul de proiect de la ARAS, Liana Velica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură