Ministrul Apărării ucrainean promite că va lua înapoi Crimeea de la ruşi. Poroşeko schimbă melodia

Ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Heletey
Ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Heletey (Sergei Chuzavkov / AP)

Noul ministru ucrainean al Apărării, Valeri Heletey, a promis că armata va lua înapoi Crimeea, restabilind integritatea teritorială a ţării, potrivit unui raport al BBC.

Adresându-se parlamentului de la Kiev, acesta a declarat: "Va avea loc o paradă pentru celebrarea victoriei... în Sevastopol-ul Ucrainei".

Rusia a anexat peninsula - locuită majoritar de vorbitori de limbă rusă - în martie după un referendum controversat.

În estul Ucrainei, ofensiva guvernamentală împotriva forţelor paramilitare pro-ruse continuă.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au făcut apel, într-o conferinţă de presă, la preşedintele rus, Vladimir Putin, să-şi folosească influenţa pentru a pune presiune asupra paramilitarilor ruşi din regiunile Doneţk şi Luhansk.

Putin a declarat că este "profund îngrijorat de creşterea numărului victimelor din rândul populaţiei civile şi de creşterea accentuată a numărului refugiaţilor" care intră în Rusia din sud-estul Ucrainei, potrivit Kremlinului.

Toţi cei trei lideri au convenit că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) ar trebui să joace un rol mai activ în monitorizarea condiţiilor din zona de conflict, deşi în mai multe rânduri pe parcursul conflictului emisarii OSCE au fost arestaţi şi ţinuţi captivi de către forţele paramilitare sprijinite de Kremlin.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că este gata să se întoarcă la un armistiţiu cu condiţia ca acesta să fie respectat de către ambele părţi, toţi ostaticii să fie eliberaţi, iar frontierele să fie asigurate de către forţele guvernamentale.

Oferta sa de reînoire a armistiţiului a survenit după ce a vorbit la telefon cu vicepreşedintele american Joe Biden. Poroşenko dăduse un ultimatum forţelor paramilitare care a expirat la 30 iunie, acuzându-le de organizarea de atacuri mortale asupra trupelor guvernamentale ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe