Ministrul Justiţiei anunţă desecretizarea arhivei SIPA

Arhiva SIPA, care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - ar urma să fie desecretizată. Ce se va întâmpla după, în condiţiile în care unele informaţii din arhivă ar putea ruina reputaţia unor magistraţi, nu se ştie...
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că va iniţia în cel mai scurt timp demersurile necesare pentru desecretizarea celebrei arhive SIPA, subiect al unui uriaş scandal, după ce jurnalistul Dan Andronic - urmărit penal în două dosare - i-a acuzat pe Monica Macovei şi Cristian Danileţ că au fotocopiat ilegal informaţii secrete din respectiva arhivă.

"Voi citi şi eu scrisoarea, voi vedea şi le voi comunica răspunsul. Da, voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”, a declarat Tudorel Toader, în urma solicitării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a publica componenţa comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă cineva a accesat-o ulterior şi modul cum a fost gestionată până în prezent.

Potrivit Realitatea.net, membrii CSM au întocmit o listă cu patru puncte la care să răspundă Tudorel Toader. Una dintre principalele persoane afectate de acest scandal, respectiv judecătorul Cristi Danileţ, a depus plângere la Parchet împotriva lui Dan Andronic.

Între timp, procurorii DIICOT ar putea deschide şi ei o investigaţie, iar cei de la SRI, deşi preşedintele Comisiei de control al SRI susţine că Serviciul Român de Informaţii nu a avut nicio implicare, au cerut şi ei o o informare despre arhivele SIPA.

Reamintim că uriaşul scandal SIPA a izbucnit după ce Dan Andronic a publicat un incendiar articol în care vorbeşte despre copierea şi sustragerea unor dosare din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Danileţ. Reamintim că SIPA conţinea documente vizând viaţa privată a unor magistraţi şi ar fi putut fi folosită pentru şantajarea acestora.

"evz dezinformează cititorii. Astea nu mai sunt speculaţii sau interpretări, sunt pur şi simplu minciuni. Acord 24 de ore publicaţiei pentru a-şi proba afirmaţiile sau a şi le retracta, însoţite de scuzele aferente faţă de mine şi de cititori.

Este halucinant cum nimeni nu se întreabă care miniştri au ordonat SIPA să strângă informaţii despre magistraţi, care au fost agenţii ce au strâns aceste informaţii în perioada 1991-2005, de ce i-au supravegheat pe magistraţi în viaţa privată, cu cât au fost plătiţi informatorii, cine au fost aceştia şi unde au ajuns ei în prezent, dar sunt făcute acuze la adresa celor care au dezvăluit public şi în mod repetat aceste abuzuri!", scria pe Facebook Danileţ, după ce articolul lui Andronic a explodat în presă.

SIPA

SIPA (la vremea respectivă devenită DGPA) a fost desfiinţată în 2006, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei. Potrivit hotărârii de guvern, documentele din arhivă trebuiau prelucrate şi inventariate de o comisie specială şi predate cu avizul conform al CSAT către Arhivele Naţionale sau instituţiile din sistemul de apărare şi siguranţă naţională, printre care şi SRI.

Potrivit gândul.info, judecătorul Cristi Danileţ, care a făcut parte din prima comisie de inventariere, declara la vremea respectivă că arhiva conţinea note informative nesemnate din registrul bârfei, care ar distruge însă reputaţia oricărui magistrat din România dacă ar fi publicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne