Tăriceanu, clasic: Iohannis, "Guvernul meu" şi laboratoarele oculte au demarat planul de forţă

Chiar în ziua în care a fost trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizare a infractorului, al doilea om în stat - preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu - a ieşit la rampă cu o serie de acuzaţii halucinante.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Perspectiva înfrângerii PNL la alegerile parlamentare din toamnă, care se conturează din ce în ce mai clar în urma eşecului înregistrat de acest partid la alegerile locale, a pus o serie de forţe oculte în stare de alertă maximă, a declarat joi, în cadrul unui comunicat de presă, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Cu evidenţa faptului că PNL are cea mai slabă conducere din istoria sa, preşedintele României, "guvernul său" şi laboratoarele oculte, în care se ticluiesc aranjamente de menţinere la putere cu orice preţ, au renunţat la aparenţe şi au preluat nemijlocit iniţiativa pe baza unui plan de forţă. Acest plan vizează impunerea unui viitor Cabinet din care PNL nu trebuie să lipsească, indiferent de rezultatul alegerilor, aşa încât paradigma "guvernul meu" să funcţioneze în continuare.

Nu vrea Dragnea guvern de uniune naţională ? Nu-i nimic. Pentru ce avem Justiţie independentă ? Nu vrea Tăriceanu guvern de uniune naţională ? Nu-i nimic. Pentru ce avem DNA ? Şi, în general, ni se opune cineva ? Nu-i nimic. "Nu există om nevinovat, ci persoane de care nu ne-am ocupat suficient". Această lozincă stalinistă îşi regăseşte strălucirea de altădată în planul amintit, sub directa îngrijire a "guvernului meu", a comentat Tăriceanu.

Ministrul Justiţiei Raluca Prună vrea să inventarieze arhiva SIPA, după care şi-a propus s-o distrugă. Dacă tot o distruge, inventarierea pare inutilă, dar totuşi nu este pentru că, potrivit liderului ALDE, arhiva SIPA conţine informaţii cu potenţial compromiţător la adresa unor magistraţi, iar aceştia ar putea colabora cu mai mult entuziasm în diverse procese politice aşteptate înainte de alegeri.

"Tot "guvernul meu" a scos acum câteva zile din lada de gunoi a istoriei practica fostei Securităţi, care avea în fiecare întreprindere socialistă câte un CI-ist, ofiţer de contrainformaţii. Acum, n-o să mai avem ofiţeri de securitate, ci mini-DNA în fiecare minister pentru încurajarea delaţiunii oficiale în favoarea descurajării oricărei activităţi ministeriale.

Trebuie subliniat că întărirea instituţiilor de forţă în pregătirea alegerilor este marele succes al "guvernului meu", dar nu şi singura preocupare cu care se mândreşte. În ciuda faptului că are un mandat limitat în timp şi este tolerat doar din considerente de stabilitate, actualul "guvern al meu" construieşte măreţe planuri inutile pe termen mediu şi lung, în schimb neglijează o parte din atribuţiile sale, fapt care trage economia înapoi", a continuat Tăriceanu.

Şeful Senatului susţine că inaugurarea oficială a planului de forţă a început luni, 4 iulie, când liderii partidelor parlamentare au fost invitaţi la Cotroceni pentru consultări pe teme de politică externă, care s-au dovedit a fi în realitate pretextul în spatele căruia preşedintele Iohannis a propus ca, după alegeri, România să fie condusă de un guvern de uniune naţională constituit din PSD şi PNL, pe baza unui nou proiect de ţară adoptat la Cotroceni sub înaltul său patronaj.

"Disperarea produsă de perspectiva pierderii alegerilor este atât de mare, încât domnul preşedinte a ajuns la paradoxul negării propriilor teze, a întregii sale activităţi de la preluarea mandatului. Spusele domnului Iohannis: "Este nevoie de un nou proiect de ţară, un proiect pentru România...", nasc o întrebare legitimă şi logică. Dar cu programul "România lucrului bine făcut", cu care v-aţi prezentat la alegerile prezidenţiale, ce s-a întâmplat? A fost finalizat? Dacă răspunsul este "DA", îl asigurăm pe domnul preşedinte că acest răspuns este departe de adevăr. Sau poate că domnul preşedinte a decis să recunoască sincer că programul "România lucrului bine făcut" şi ce a urmat a fost doar o butaforie electorală care i-a păcălit pe mulţi.

Alianţa dintre PSD şi PNL nu mai provoacă de luni încoace atâta repulsie, nu mai e deloc nocivă, ci chiar sănătoasă pentru viitorul prosper al României. Asta ne sugerează mai nou domnul preşedinte Iohannis. De o bună bucată de vreme, ALDE şi eu personal suntem demonizaţi la comandă de divizia de presă controlată de Preşedinţie şi binom pentru alianţa politico-electorală cu PSD. Am răspuns de fiecare dată că această alianţă este perfect legitimată de votul dat USL-ului de o majoritate covârşitoare în 2012 şi de bunele rezultate ale guvernării în comun.

Ceea ce nu se poate spune despre conducerea vechiului PNL care şi-a trădat electoratul, când s-a unit cu PDL. Oamenii lui Băsescu din PMP şi cei camuflaţi în PNL s-au divizat din cauza Elenei Udrea şi nu datorită unor viziuni politice diferite, iar filozofia lor politică a devenit predominantă în noul PNL. Iată că, după lansarea ideii de guvern de uniune naţională, apropierea PNL de PSD nu mai e atât de criticabilă în relatările diviziei de presă, ba e chiar de dorit. Sunt sigur că nu acesta e „noul mod de a face politică” aşteptat de cetăţeni şi promis de domnul Iohannis", a declarat Tăriceanu.

În opinia liderului ALDE, finalizarea sub patronajul Preşedinţiei a unui program de ţară pe termen mediu care să beneficieze de suportul politic de principiu al tuturor forţelor politice este o iniţiativă care, teoretic, merită toată atenţia şi sprijinul. "Practic, un astfel de proiect nu poate fi dus la bun sfârşit, mai ales într-un an electoral, când competiţia dintre partide se bazează pe programe politice diverse. Cu siguranţă, acest aspect este cunoscut de domnul preşedinte, dar propusul proiect de ţara este unicul pretext pe care se sprijină ideea unui guvern de uniune naţională format de PSD şi PNL."

"Am ţinut să aduc în atenţia opiniei publice modul în care sunt percepute toate acestea de către ALDE şi ţin totodată să reiterez consecvenţa direcţiei politice a partidului nostru. Am avut şi continuăm să avem o bună colaborare cu PSD în teritoriu, cu grupurile sale parlamentare şi cu conducerea sa legitimă. Colaborarea noastră în timp, sinceră şi loială a întărit încrederea şi respectul reciproc până la nivel personal, cu ecouri pozitive în interiorul partidelor noastre şi la marea masă a electoratului. Aceasta nu a însemnat şi nu va însemna că am putea abandona vreodată doctrina şi identitatea noastră liberală, realitate care ne confirmă că fiind singurul partid reprezentând electoratul liberal în Parlamentul României", a mai precizat Tăriceanu.

Reacţia PNL la "scenariile imaginate" de Tăriceanu

"Dl Tăriceanu a fost invitat de Preşedintele României la consultările pe tema unui proiect de ţară, dar a declinat invitaţia. Să ocupi a doua funcţie în stat şi să propagi minciuni despre o discuţie la care n-ai participat, înseamnă să ai zero respect pentru instituţiile statului şi pentru funcţia ta.

Mai poate însemna că aliaţii şi colegii te dezinformează sau că nu ai încredere în ce îţi transmit, ceea ce poate fi fatal într-un parteneriat politic. Domnii Liviu Dragnea şi Daniel Constantin ce au de spus?

Nu voi comenta scenariile imaginate de dl Tăriceanu, cu "laboratoare", "binoame" şi "planuri de forţă". Ele pot face, mai degrabă, obiectul unor alt gen de analize...

Revenind la lucruri cu adevărat importante, la Cotroceni nu s-a făcut politică de partid, ci politica statului român. A fost o discuţie bună, care poate să fie punctul de pornire pentru un viitor proiect de ţară. Şi obiectivele întâlnirii, şi concluziile au fost absolut transparente - mai puţin pentru cei care suferă de scenarită", a fost reacţia copreşedintelui PNL Alina Gorghiu.